Tilliten til regjeringen styrket

Kjell Magne Bondevik kan i år ta juleferie med en helt annen tiltro fra velgerne enn i fjor. Nå tror nesten dobbelt så mange at regjeringen overlever hele neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svake punkter

Jagland er klar

Den ferske MMI-målingen viser at 62 prosent av de spurte tror Bondevik-regjeringen blir sittende hele neste år. I en tilsvarende måling i fjor mente bare 36 prosent det samme.

Det som gjør målingen fra MMI ekstra gledelig for Bondevik, er at den er tatt opp da det stormet som verst rundt regjeringen i Telenor-striden.

Ikke intermezzo

- Regjeringen har bevist at vi kan håndtere viktige internasjonale og nasjonale politiske utfordringer, blant annet OSSE-formannskap, Midtøsten-arrangement, presidentbesøk og vi har bidratt til å stabilisere norsk økonomi. Vi har motbevist at vi ble et kort intermezzo, sier Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

- Legger du vekt på slike målinger?

- Ja, det gjør jeg, men ikke denne isolert. Den føyer seg inn i totalinntrykket. Når vi er ute og reiser, merker vi en betydelig tillit.

- Hvor mye av tilliten skyldes ren tilvenning til en ny regjering?

- Det har nok mye å si. Nå er vi ikke bare et regjeringsalternativ, men landets regjering. Vi har på en måte festet oss i folks bevissthet. Troen på at vi blir sittende er kanskje også et uttrykk for at folk flest ikke ser noe bedre alternativ. I den nåværende situasjonen er det ikke lagt til rette for en flertallsregjering, og vi har bevist at vi kan vende oss både til høyre og venstre, sier Bondevik.

Frisk og populær

Valgforsker Bernt Aardal er enig med statsministeren i at den økonomiske oppgangen og stabiliteten er viktig for tilliten. Men ifølge Aardal er en vel så viktig årsak til den økte tiltroen at førjulsstemningen i fjor var så laber.

- Da var det nesten ingen som levnet regjeringen noe håp. Bondevik var nettopp kommet tilbake fra sykepermisjonen etter den depressive reaksjonen, og høsten var preget av kaos i Stortinget og høye renter. I høst er det roen som har preget det politiske landskapet. Det ser ut som om regjeringen har klart å berolige de mest mistroiske. Og Bondevik selv er en av de viktigste grunnene til at regjeringen har tiltro blant folk, sier Aardal. Men Bondevik innrømmer at den siste uka har vært tøff.

- Jeg er sliten, men ikke utslitt. Det skal bli godt med juleferie, og en slik tillitsmåling gjør det ikke akkurat noe verre å ta fri.

TILFREDS: Både folket og statsministeren er fornøyd med sentrumsregjeringen.