Tilliten til Statsbygg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I Stortinget faller det sterke ord om Statsbygg, og ifølge Aftenposten er representantene lystne på å gjennomføre en åpen høring om Statsbyggs disposisjoner. Overskridelsene på det nye rikshospitalet og på Slottet har gjort sterkt inntrykk på de folkevalgte.
  • Det er sikkert mye å kritisere Statsbygg for. Men overskridelser og forsinkelser på store byggeprosjekter er ikke spesielt for dem. Vi hører jevnlig om overskridelser på både vei-, bru- og tunnelprosjekter. Statsbygg har f eks ikke noe med Romeriksporten å gjøre, men det er blitt store overskridelser der. Så er det vel bedre med prosjekter som styres av private ingeniørselskaper? Men nei, mange oljeinstallasjoner på vår sokkel er jo blitt rammet av overskridelser.
  • Nettopp arbeidet på sokkelen har gitt verdifull prosjekterfaring, og norske ingeniører regnes som meget dyktige på dette området. Når det derfor likevel skjer store overskridelser, kan det tenkes at det skyldes andre ting en ingeniørenes udugelighet. På sokkelen henger det åpenbart sammen med at det skjer endringer underveis. Det er nok en viktig årsak også når det gjelder Statsbygg. Rikshospitalet er blitt mye større enn opprinnelig planlagt fordi Stortinget har kommet med vesentlige endringer underveis. Arbeidene på Slottet og Høyesteretts bygning ble bl a forstyrret av antikvariske hensyn.
  • Problemet med Statsbygg er nok mer at det har Stortinget som oppdragsgiver. Det er derfor med ikke lite undring vi nå ser at enkelte representanter svinger tuktens ris over Statsbygg uten å se på sin egen rolle i plan- og prosjekteringsprosessen. Det sies at de folkevalgtes tillit til Statsbygg er så liten at de ber om at etaten ikke får lede byggingen av ny opera. Men her er jo problemet at de folkevalgte ikke engang er i stand til å bestemme seg for tomt.
  • Statsbygg bør som alle andre som gjør feil, gå gjennom sine rutiner for å gjøre det bedre neste gang. Men etatens største synder ligger ikke på prosjektstyring, men på de byggverk den har etterlatt seg. Statsbygg har så visst ikke alltid og systematisk fått fram det ypperste i norsk arkitektur. Men det er vel ikke av de problemer som opptar Stortinget?