Tillitskrise for Vedum

Dagbladets undersøkelse viser at Vedum er statsministerkandidaten folk flest stoler minst på. Velgere med relativt lav utdanning og ditto lav inntekt har minst tillit til de tre toppolitikerne, viser tallene.

MINST TILLIT: Dagbladets sommerundersøkelse viser at det er Trygve Slagsvold Vedum folk flest har minst tillit til blant de tre statsministerkandidatene. Frank Karlsen / Dagbladet
MINST TILLIT: Dagbladets sommerundersøkelse viser at det er Trygve Slagsvold Vedum folk flest har minst tillit til blant de tre statsministerkandidatene. Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

VOSS (Dagbladet) I Dagbladets sommerundersøkelse spørres nordmenn om hvilke av de tre statsministerkandidatene de stoler mest på.

Svaret er nedslående lesning for Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum. Bare 11 prosent av de spurte sier Vedum er kandidaten de stoler mest på.

Brutt ned på kjønn, kommer det fram at kvinner har minst tillit til Vedum. Bare ni prosent av spurte kvinner oppgir Sp-lederen som den de stoler mest på av statsministerkandidatene. For menn er tallet 13.

Til tross for de nedslående tallene, velger Vedum selv å fokusere på det positive.

- Senterpartiet ligger historisk høyt på meningsmålingene foran stortingsvalget, med et snitt på 17,6. Nå får vi bare møte folk og stå på videre. Til sist er det valget som avgjør, sier Vedum til Dagbladet.

Hele 20 prosent av de spurte sier at de ikke stoler på noen av de tre statsministerkandidatene. Vedum mener man skal være forsiktige med å gi enkeltmålinger for stor betydning, men understreker viktigheten av at man i valgkampen må komme seg ut og møte folk for å lytte.

- Det er viktig at valgkampen handler om å møte folk. Valgkamp på sitt beste er når man er nær folk, diskuterer, lytter og lærer. Mån må ha tid og bruke valgkampen til å lytte. Det er ved å lytte man får tillit, påpeker han.

Jevnt i toppen

Undersøkelsen er utført av Ipsos og tatt opp før ferien.

Erna Solberg nyter størst tillit fra velgerne. 32 prosent av de spurte oppgir Høyre-lederen som den statsministerkandidaten de stoler mest på.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Det er hyggelig med gode tilbakemeldinger fra velgerne. Det viktigste nå er å få Norge trygt ut av pandemien, slik at vi kan få fart på Norge igjen. Nå går ledigheten ned og flere får vaksine. Nå trenger Norge en regjeringen som legger til rette for flere private jobber og som skaper verdens beste skole for barna våre, sier statsminister Solberg til Dagbladet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre følger hakk i hæl. 29 prosent stoler mest på Støre.

- Det viktigste er at folk kan stole på Aps politikk. Den skal sørge at det blir mindre forskjeller mellom folk, og at det blir større innsats for å få folk i jobb. Etter åtte år med mest til de på toppen, skal det nå bli vanlige folks tur, sier Ap-lederen til Dagbladet.

Høy utdanning og Støre

Støre har særlig god appell på velgere med en høyere grad fra høyskole eller universitet. I denne velutdannede gruppen svarer hele 38 prosent at Støre er den de stoler mest på.

I samme gruppen er tilliten til Trygve Slagsvold Vedum meget lav. Bare fem prosent av velgere med høyere utdanning stoler mest på Vedum, ifølge Ipsos' undersøkelse.

Menn og Erna Solberg

Undersøkelsen viser også at Solberg og Støre vekker ulik grad av tillit hos menn og kvinner. Det hevdes gjerne at kvinner stemmer i overvekt rødt, mens menn lener mer borgerlig. I denne undersøkelsen bekreftes dette også på tillitsnivå opp mot den enkelte statsministerkandidat.

Mannlige velgere stoler mer på Erna Solberg enn kvinnelige velgere, mens kvinnelige velgere har høyere tillit til Jonas Gahr Støre enn mannlige velgere.

Det er velgere med relativt lav utdanning og noe lavere husstandsinntekt som har minst tillit til de tre statsministerkandidatene.

Tillitskrise

Blant velgere som ikke har høyere utdanning enn fullført videregående opplæring, svarer hele 27 prosent av de spurte at de ikke stoler på noen av Solberg, Støre, og Vedum. Også 27 prosent av velgere hvis husstand har inntekt lavere enn 500 000 kroner i året oppgir at de ikke stoler på noen av de tre statsministerkandidatene.

På spørsmål om hva den manglende tilliten til alle tre statsministerkandidatene kan skyldes, påpeker Vedum at det det siste halvannet året har vært vanskeligere å møte folk.

- For min del er jeg mest glad i direktemøter. Det siste halvannet året har gjort det vanskeligere, uten at man kan si med sikkerhet at dette kan ha hatt en betydning. Men man har en høyere tillit til myndighetene i Norge enn i mange andre land. Det må vi jobbe for å bevare, svarer Vedum.

Erna Solberg er mest populær blant de rikeste. 40 prosent av velgere med en husstandsinntekt over 800 000 kroner stoler mest på Høyres leder.

Et vestlandsproblem

Også geografisk står de tre statsministerkandidatene ulikt i personlig appell og tillitsnivå.

Trygve Slagsvold Vedum nyter høy tillit hos velgere i Midt-Norge, hvor 16 prosent av de spurte sier de har størst tillit til Sp-lederen. I samme region gjør Erna Solberg det svakt. Bare 23 prosent stoler mest på henne.

Tallene viser også at Jonas Gahr Støre har en liten tillitskrise på Vestlandet. På Erna Solbergs hjemmebane er det bare 21 prosent av velgerne som stoler mest på Ap-lederen, ifølge Ipsos-tallene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer