EKSKLUDERT: Bård Frantzen er ekskludert fra Tjen Folket etter å ha innrømmet hetsen mot 16 år gamle Nora Warholm Essahli. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
EKSKLUDERT: Bård Frantzen er ekskludert fra Tjen Folket etter å ha innrømmet hetsen mot 16 år gamle Nora Warholm Essahli. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DagbladetVis mer

Tillitsvalgt i SOS Rasisme ba 16-åring ta livet sitt etter Tjen Folket-oppgjør

Nå står Bård Eskild Frantzen fram og legger seg flat etter å ha sammenliknet Nora Warholm Essahli (16) med Judas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en epost til Dagbladet skriver Bård Eskild Frantzen (33), mangeårig aktivist i både kommunistpartiet Tjen Folket og SOS Rasisme, at det var han som sto bak hetsen mot det tidligere medlemmet i begge organisasjonene, Nora Warholm Essahli 16.

Essahli og familien har valgt å politianmelde saken.

I en anonymisert kommentar på en blogg oppfordret han henne til å ta sitt eget liv, etter at hun i et blogginnlegg først kritiserte Tjen Folkets kupp av den tidligere brede folkeorganisasjonen SOS Rasisme.

«Judas hadde anstendighet til å gå å henge seg når han innså hva han hadde gjort. Kanskje du skal gjøre det samme?», lød avslutningen av innlegget, som skapte storm i sosiale medier og ytterst på venstresiden i Norge.

Beklager Frantzen er ble i går ekskludert fra Tjen Folket på grunn av hetsingen av den 16 år gamle jenta. I går sendte han ut en beklagelse til Essahli, blant annet til Dagbladet:

«Det var jeg, Bård Frantzen, som skrev de grovt nedsettende karakteristikkene om og til deg på radikalfront fredag 9. desember.

Jeg beklager virkelig ovenfor deg, Nora, og din familie, de helt ufortjente, fra min side ondskapsfulle, skjellsorda jeg brukte på å betegne deg og dine standpunkter i en debatt om organisering på venstresida».
 
Frantzen håper videre at Warholm Essahli fortsatt vil være politisk aktiv.

«Jeg håper som sagt at du i framtida kan fortsette både å være politisk aktiv og å hevde din stemme i offentligheten. Nok en gang, unnskyld».

Sentral tillitsvalgt Dagbladet har i kveld vært i kontakt med Frantzen.

SENTRAL: Bård Eskil Frantzen har vært sentral i SOS Rasisme i en årrekke. Han har fortsatt tillitsverv i den antirasistiske organisasjonen. Her er han utenfor SOS Rasismes lokaler i Haugesund i november i år. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
SENTRAL: Bård Eskil Frantzen har vært sentral i SOS Rasisme i en årrekke. Han har fortsatt tillitsverv i den antirasistiske organisasjonen. Her er han utenfor SOS Rasismes lokaler i Haugesund i november i år. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

- Jeg har ingen kommentar til saken utover beklagelsen, sier Frantzen til Dagbladet.

33-åringen har lang fartstid på norsk venstreside og er mangeårig ansatt og tillitsvalgt i SOS Rasisme, både på lokalt og nasjonalt nivå.

I 2010 ble han utpekt som ansvarlig for lokallag der aktivister hevdet at det ble drevet juks for å hente ut mer offentlig støtte enn SOS Rasisme hadde krav på. Frantzen avviste den gang at noe feil hadde skjedd.

SOS Rasisme ble som organisasjon funnet skyldig i omfattende medlemsjuks i en dom avsagt i november. Den er så langt ikke anket.

Frantzen er per i dag styreleder i to lokallag i SOS Rasisme: Antirasistisk opplæringslag og Flagg SOS Rasisme. Førstnevnte ble opprettet i forrige uke på Frantzens adresse. 33-åringen ledet også Østfold Fylkeslag i SOS Rasisme, inntil det ble lagt ned i november. Han er også vara til arbeidsutvalget i SOS Rasisme, organisasjonens øverste organ.

Sendt fra SOS Rasisme-kontor Det omstridte innlegget han nå beklager ble sendt fra SOS Rasismes kontorer i Haugesund. Der har også Tjen Folkets styreleder Henrik Ormåsen og styremedlem Kjell Gunnar Larsen kontorpulter hos SOS Rasisme.

Dagbladet har ved en rekke anledninger dokumentert hvordan TF og RKU siste årene har brukt SOS Rasisme som front for egne interesser. Medlemmer av gruppene, som forsvarer bruk av vold for å fremme politisk forandring i Norge, innehar sammen et klart flertall av de viktigste vervene og de best betalte stillingene i SOS Rasisme og driver rekruttering av nye medlemmer internt i SOS Rasisme over hele landet.

Frantzen skrev det hetsende innlegget på bloggen radikalfront.com under navnet «Herman Halik». Nora Warholm Essahlis kjæreste heter Herman.

- Jeg forstår ikke hvordan noen kan kalle ei 16 år gammel jente ei hore og så utgi seg for å være kjæresten hennes, sa Nora til Dagbladet i går.

Politianmelder hetsen Nora Warholm Essahli fikk i går vite om beklagelsen mens hun anmeldte forholdet til politiet. Hun setter pris på at hun nå vet hvem som sto bak hetsen mot henne, som hun oppfattet som en drapstrussel.

HETSET: Nora Warholm Essahri politianmelder hetsen fra Bård Frantzen. Foto: Ida Oppen
HETSET: Nora Warholm Essahri politianmelder hetsen fra Bård Frantzen. Foto: Ida Oppen Vis mer

- Det er fint å få bekreftelse på hvem det er, slik at vi kan bli ferdig med det. Jeg anmelder imidlertid fortsatt saken til politiet, sier Nora til Dagbladet, og legger til at hun selv ikke har fått beklagelsen.

Nora er i dag medlem av partiet Rød Ungdom og er glad for at hennes tid i Tjen Folket er over.

Ormåsen anklaget Tjen Folkets leder Henrik Ormåsen ble først anklaget for å ha stått bak det hetsende innlegget, fordi han tidligere på dagen hadde brukt SOS Rasismes datalinjer til å publisere andre Tjen Folket-innlegg, med sitt fulle navn, på radikalfront.com.

- Jeg måtte forklare avisoppslag med mitt navn for barna mine i går (mandag) og sånt er selvsagt ikke hyggelig. Så grove anklager bør man ikke rett mot noen når grunnlaget er en IP-adresse, skriver Ormåsen i en epost til Dagbladet.

- Flere, blant annet Nora Warholm Essahli, omtaler Tjen Folket som sekterisk. Forstår du denne merkelappen når det kommer et slikt innlegg etter et «oppgjør» og en utmelding fra organisasjonen?

- Nora var knyttet til oss i noen få måneder. Hun har ikke saklig grunnlag til å felle noen dom over Tjen Folket. Hetsen mot henne er langt unna det som er akseptert av Tjen Folket, både internt og utenfor organisasjonen, skriver Ormåsen.

AVVISER KRITIKKEN: Henrik Ormåsen tilbakeviser kritikken Nora Warholm Essahli kommer med mot Tjen Folket, men beklager hetsen mot henne. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
AVVISER KRITIKKEN: Henrik Ormåsen tilbakeviser kritikken Nora Warholm Essahli kommer med mot Tjen Folket, men beklager hetsen mot henne. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer