REAGERER:  Marit Lindén, leder i Norwegians kabinforening for Norge og Danmark, reagerer på det som ser ut som forskjellsbehandling etter en krangel om sikkerheten ombord i et Norwegian-fly i New York. Flyet tok av med for få kabinansatte - samme dag som hundrevis av flyvninger ble kansellert på grunn av uvær. Foto: Bente Bjercke
REAGERER: Marit Lindén, leder i Norwegians kabinforening for Norge og Danmark, reagerer på det som ser ut som forskjellsbehandling etter en krangel om sikkerheten ombord i et Norwegian-fly i New York. Flyet tok av med for få kabinansatte - samme dag som hundrevis av flyvninger ble kansellert på grunn av uvær. Foto: Bente BjerckeVis mer

Tillitsvalgt ut mot forskjellsbehandling etter krangel på Norwegian-fly

Kapteinen krysset Atlanterhavet i strid med sikkerhetskrav - nå er de kabinansatte «satt på bakken».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En opphetet krangel om sikkerheten ombord på et Norwegian-fly i New York den 26. januar i år, som Dagbladet omtalte i går, vekker sterke reaksjoner fra folk i bransjen.

Fire kabinansatte forlot til slutt flyet, før kapteinen i strid med sikkerhetsforskriftene tok av mot Arlanda med bare fem kabinansatte - mens et uvær på USAs østkyst førte til hundrevis av kansellerte flyvninger.

- Overhodet ikke bra Nå går Marit Lindén, leder i Norwegians kabinforening for Norge og Danmark, ut mot kapteinens handlemåte, som omtales i en sikkerhetsrapport fra de fire kabinansatte. De ansatte fryktet at hastverk med å komme seg i lufta ville føre til feil og fare for sikkerheten, og det ble munnhuggeri.

- Jeg mener at kapteinen håndterte dette dårlig. Pilotene burde ha satt seg sammen med de kabinansatte, og funnet ut av det, sier hun til Dagbladet.

Hun er svært kritisk til at kapteinen gjennomførte flyvningen med bare fem kabinansatte - ifølge Norwegian fordi det var umulig å skaffe tre til på kort varsel. Ifølge Norwegians webside er det plass til 291 passasjer på denne flytypen, Boeing 787 Dreamliner, og kravet er minst én kabinansatt per 50 seter.

- Jeg kan ikke si at jeg synes det er bra, overhodet ikke, men nå må Luftfartstilsynet ta en avgjørelse om dette, sier Lindén.

«Satt på bakken» I sikkerhetsrapporten fra de kabinansatte står det blant annet at kapteinen «ikke kunne kontrollere sinnet sitt, følelsene, og hvis en nødsituasjon skulle oppstå, ville han ikke være en pålitelig kilde.» Det står også at «Han begynte å skrike at han ikke ville at vi fire skulle fly, at vi var farlige besetningsmedlemmer.»

Ifølge Norwegians flyvesjef Tomas Hesthammer er de fire kabinansatte nå «satt på bakken» med lønn. Han nevner ingen tilsvarende reaksjon mot kapteinen, og i dag vil Norwegians informasjonsavdeling på direkte spørsmål ikke svare på om også han er «satt på bakken» i påvente av en konklusjon på undersøkelsene.

Dette reagerer Lindén på.

- Hele mannskapet, inkludert pilotene, burde i så fall vært satt på bakken. De kabinansatte har påpekt at her er det noe som ikke fungerer i en rapport, og det skal ikke være noen oppsigelsesgrunn, sier hun til Dagbladet.

- En god grunn I Hesthammers melding til Dagbladet står det at «de fire kabinansatte motsatte seg kapteinens ordre, og etter hvert forlot flyet. Dette er særdeles uvanlig og det er svært alvorlig at kabinpersonale ikke retter seg etter kapteinens beskjeder. Det er han eller hun som har den fulle oversikt (..)».

Det kommenterer Lindén på denne måten:

- Det kan sies å være en form for ordrenekt, for kapteinen er øverste ansvarlige, men jeg tenker at det finnes åpenbart flere synspunkter på hvorfor de gikk av flyet. Det er jo en god grunn for de fire til å gå av flyet hvis de ikke hadde tillit til kapteinen, sier Lindén.

- Mangler trygghet Hun er bekymret over at de kabinansatte på Norwegians langdistranseruter ikke er fast ansatte i Norwegian men leies inn, og at de svært ofte ikke er fagorganisert.

- Da har de ikke på langt nær den samme tryggheten og sikkerheten som vi har, de har ikke kollektive avtaler, og som innleide på kontrakt er det et spørsmål hvor mye de tør å si fra om. I dette tilfellet har vi ihvertfall en rapport, men man risikerer at folk ikke tør å rapportere om slike hendelser. Det er det negative ved innleie, sier Marit Lindén til Dagbladet.

Ikke kontakt Norwegian har via sin kommunikasjonsavdeling avslått å gi flere kommentarer om saken og om Lindéns synspunkter, og vil heller ikke opplyse om kapteinen i likhet med de kabinansatte er «satt på bakken» med lønn.

Operativ direktør Einar Schjølberg sa i går til Dagbladet at Luftfartstilsynet avventer en rapport fra Norwegian, og forventer at Norwegian snakker med alle involverte.

Dagbladet har ikke fått kontakt med kapteinen eller de kabinansatte på flyvningen 26. januar.

KRANGEL: Det var på et av Norwegians Boeing 787 Dreamlinere at det brøt ut krangel mellom kabinansatte og kapteinen i New York den 26. januar i år. Bildet viser et av Norwegians Dreamliner-fly fra New York som går inn for landing på Gardermoen i 2014. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KRANGEL: Det var på et av Norwegians Boeing 787 Dreamlinere at det brøt ut krangel mellom kabinansatte og kapteinen i New York den 26. januar i år. Bildet viser et av Norwegians Dreamliner-fly fra New York som går inn for landing på Gardermoen i 2014. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer