Tillitsvalgte i Kværner ber om gransking

De tillitsvalgte i Kværner ba i dag Oslo Børs og Kredittilsynet om å granske siste ukes omsetning av Kværner-aksjer for å avdekke om det har foregått ulovlige kursmanipulasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har Kværners styreformann, Christian Bjelland, anklaget Nettavisen for å samarbeide med anonyme kilder om å manipulere kursen med tanke på et lønnsomt shortsalg av Kværner-aksjer.

- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, sier sjefredaktør Odd Harald Hauge i Nettavisen til NTB. Han avviser kategorisk at Nettavisen har hatt andre motiver enn å bringe fram mest mulig informasjon om situasjonen i Kværner.

I uttalelsen fra de tillitsvalgte blir det krevd forbud mot shorthandel med aksjer. Denne form for aksjehandel er skadelig både for norske selskaper og Oslo Børs, mener Kværnergruppens tillitsvalgte.

Shortsalg betyr ganske enkelt at noen selger aksjer som de ikke har. Aksjene skal leveres på et senere tidspunkt. Hvis akkurat disse aksjene i mellomtiden faller i verdi, vil selgeren på leveringstidspunktet fremskaffe aksjene i markedet til en langt lavere pris enn den han har avtalt med kjøperen.

Anklagen om aksjemanipulasjon i Kværner bygger altså på den mistanke at noen har solgt Kværneraksjer (uten å ha dem) da de for eksempel hadde en verdi rundt 125 kroner. Hvis det deretter lykkes å spre så mye negativ informasjon om Kværner at aksjen er falt til for eksempel 75 kroner når den skal leveres, vil selgeren innkassere en pen fortjeneste på aksjer han egentlig aldri har eid.

(NTB)