Tillot tortur - blir ambassadør

Israels nye ambassadør i Danmark innrømmer å ha godkjent bruk av tortur. Danske myndigheter avviste i går at Carmi Gillon skal arresteres når han ankommer Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carmi Gillon (51) bekrefter å ha vært involvert i «milde torturhandlinger». Danmark har undertegnet en FN-avtale mot tortur som sier at folk som er ansvarlige for tortur, skal arresteres hvis de besøker avtaleland.

Palestinske ofre

Danmarks justisminister truet med å arrestere Gillon. Dette ble støttet av mange partier og menneskerettighetsorganisasjoner. I går kveld ble det klart at Gillon beskyttes av sin diplomatiske immunitet, og derfor ikke vil bli arrestert.

I Danmark finnes minst 100 palestinske flyktninger som er sikre på at de på direkte eller indirekte ordre fra Gillon har vært utsatt for tortur i Israel, Libanon eller de selvstyrte palestinske områdene, skriver Ekstra Bladet. En av dem er palestineren Ali Ismail (48). Palestineren satt i det beryktede militære fengselet Atlit nord for Haifa mens Gillon var avdelingssjef i Shin Beth. Gillon besøkte fengselet hyppig.

- En gang måtte jeg stå åtte timer i strekk under den gloheite sola i fengselsgården. Jeg var naken og bakbundet. Så trakk de en plastpose over hodet mitt og smurte meg inn i remulade eller honning, forklarer Ismail til avisa.

Store mengder mygg og insekter kom ilende til mannens nakne kropp.

- Hvis jeg så mye som beveget skuldrene, sparket vaktene meg, forteller palestineren, som flyktet fra Libanon til Danmark av frykt for nye møter med Gillons håndlangere.

Kjente drapsplanen

Den politiske stormen i Danmark startet da Gillon innrømmet overfor dansk medier å ha vært involvert i mild tortur, noe som er tillatt overfor fanger ifølge israelsk lovgivning.

Ifølge Danmarks Radio spekuleres det dessuten på om Gillon hadde en finger med i spillet da statsminister Yitzhak Rabin ble drept i 1995. Flere kilder antyder at han i hvert fall visste om drapsplanene.

INNRØMMER MILD TORTUR: Carmi Gillon (51) bekrefter bruk av mild tortur i rundt hundre saker hvor «mistenkte arabiske terrorister» var involvert.
UTSATT FOR TORTUR: Ali Ismail flyktet til Danmark i 1987.