Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tilnærmet i sjokk over løslatelsen

42-årig Troms-mann er siktet for overlagt drap på Per Vålnes, men er likevel sluppet fri.

DRAPSSIKTET: Den 42-årige Troms-mannen er siktet for å ha drept eller medvirket til å drepe Per Vålnes med overlegg for to år siden. Foto: Finnmark Dagblad
DRAPSSIKTET: Den 42-årige Troms-mannen er siktet for å ha drept eller medvirket til å drepe Per Vålnes med overlegg for to år siden. Foto: Finnmark Dagblad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Både klienten og jeg er tilnærmet i sjokk etter løslatelsen. Den kom helt uventet på oss, sier advokat Christian Wiig til Dagbladet.

Wiig representerer en 42-årig Troms-mann som i likhet med et jevnaldrende samboerpar er siktet for å ha drept Per Vålnes (50) for to år siden. I går ble alle tre løslatt, etter å ha sittet varetektsfengslet siden november i fjor.

- Brått på - Han er selvsagt glad over å ha sluppet ut av fengselet, og har det bra. Samtidig er han siktet for overlagt drap, og har sittet 13 måneder i varetekt. Han vært innstilt på å sitte i enda noen måneder til, siden hovedforhandlingene i den varslede rettssaken var forhåndsberammet til april. Så dette kom svært brått på, sier Wiig.

På tross av to års iherdig etterforskning og omfattende søk både på land og til sjøs har politiet ikke funnet liket av Vålnes. Dette, i tillegg til at de tre siktede alle nekter straffskyld, setter politiet i en vanskelig situasjon. De fikk nylig saken i retur fra Riksadvokaten, som vil ha mer etterforskning før eventuelle tiltaler tas ut. Dermed er det uvisst når og om det blir en rettssak.

- Påtalespørsmålet er helt åpent, sier Wiig.

Han håper politiet før jul beslutter hvorvidt de vil begjære tiltale en gang til eller frafalle siktelsene. Advokaten er kritisk til den lange varetektstida.

ANTAS DREPT: Hundeoppdretter Per Vålnes forsvant etter sitt eget 50-årslag og antas drept. Liket er ikke funnet. Foto: Privat
ANTAS DREPT: Hundeoppdretter Per Vålnes forsvant etter sitt eget 50-årslag og antas drept. Liket er ikke funnet. Foto: Privat Vis mer

- Det har vært en ekstrem belastning å sitte 13 måneder i varetekt, delvis i full isolasjon. Helt fram til han ble sluppet fri, har han hatt brev- og besøkskontroll, og vært avskåret fra samvær med familien.

- Tidsplanen røk Etterforskningsleder Morten Hermansen ved Troms politidistrikt sier det ikke er utelukket at rettssaken faktisk kan starte i april.

- Situasjonen i etterforskningen er den samme, men tidsplanen vår har røket, og det er usikkert om vi kan starte i april. Det eneste riktige var derfor å løslate de siktede, som har sittet lenge i varetekt, sier Hermansen til Dagbladet.

De tre siktede - 42-åringen, Vålnes' tidligere samboer (41) og hennes nye kjæreste (40) - er løslatt uten meldeplikt, siden politiet ikke tror det er stor fare for unndragelse (flukt).

- Vi utelukker ikke at det kan bli aktuelt å varetektsfengsle dem på ny, sier Hermansen, som understreker at etterforskningen fortsetter.

- Helt nødvendig Advokat Morten Furuholmen representerer den siktede 40-åringen, og opplyser at klienten er svært glad over å slippe ut etter 13 måneders varetekt. Forsvareren er på ingen måte overrasket over løslatelsene.

- Det er et helt nødvendig utfall når politiet ikke har gode nok bevis og tidsplanen sprekker, sier han til Dagbladet.

OVERRASKET: 42-åringens forsvarer Christian Wiig sier han ble overrasket over løslatelsene, i likhet med klienten. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
OVERRASKET: 42-åringens forsvarer Christian Wiig sier han ble overrasket over løslatelsene, i likhet med klienten. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet Vis mer

Også Furuholmen anser spørsmålet om rettssak eller ei som helt åpent.

- Men jeg forventer ikke at den kommer opp i april, sier han.

FLYTTET INN: Denne 40-årige mannen flyttet inn med Vålnes' samboer kort tid etter at sistnevnte ble meldt savnet for to år siden. Også han er sluppet fri fra varetekt. Foto: Torgrim Rath Olsen / Nordlys
FLYTTET INN: Denne 40-årige mannen flyttet inn med Vålnes' samboer kort tid etter at sistnevnte ble meldt savnet for to år siden. Også han er sluppet fri fra varetekt. Foto: Torgrim Rath Olsen / Nordlys Vis mer