- Tilnærmet umulig

Politiet håper svaret på hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen skal ligge blant 300 skokjøp. - Som å trekke ei fiskenot etter en båt, sier tidligere etterforsker.

SKOAVTRYKK: Skoavtrykket fra en Sprox-sko i størrelse 45 ble funnet innendørs i Anne-Elisbaeth Hagens (69) bolig. Politiet har etterlyst alle kjøperne av to spesifikke Sprox-typer. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SKOAVTRYKK: Skoavtrykket fra en Sprox-sko i størrelse 45 ble funnet innendørs i Anne-Elisbaeth Hagens (69) bolig. Politiet har etterlyst alle kjøperne av to spesifikke Sprox-typer. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Kan et skoavtrykk løse et Norges største krimmysterier? Det spørsmålet stiller både politiet og familien seg, etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar 31. oktober i fjor. Nå håper begge at svaret skal ligge blant 1590 par Sprox-sko, solgt hos Spar Kjøp i Norge mellom august 2016 og mai 2019. Kjeden har butikker fra Kristiansand i sør til Kirkenes i nord.

Blant de solgte skoene, finnes omkring 300 som er betalt kontant. Det er særlig disse politiet nå er interessert i tips og informasjon om. Onsdag gikk de derfor ut med bilder av skoavtrykket, trolig avsatt av en gjerningsperson som har vært inne i Hagens bolig.

Tidligere kriminaltekniker og leder av Kripos’ ID-gruppe, Per Angel, beskriver etterforskningen som nå pågår omkring skoene, som voldsom. Utfordringene betegnes som mange.

- Helt naturlig start

- Politiet har startet med kjøpene som er gjort i Norge, og det er helt naturlig å starte nærmest først. Seinere vil man eventuelt heve blikket og se ut i Europa, forklarer Angel til Dagbladet.

Men før man løfter blikket, er det særlig en utfordring politiet står overfor, ifølge den tidligere Kripos-lederen. For kontantkjøp er ingen enkel oppgave å spore.

- Den elektroniske handelen, altså kjøp gjort med kort, er forholdsvis grei å jobbe med. Men selv om man eliminerer 60 prosent av kontantkjøpene, står man fremdeles igjen med mange personer man ikke vet hvem er, forklarer Angel.

Som en beskjed

Å få kontakt med samtlige som har kjøpt og betalt Sprox-sko i de aktuelle størrelsene kontant, anser han som lite realistisk. Jobben som skal gjøres videre, etter å ha utelukket så mange som mulig av skokjøperne, vil ifølge den tidligere kriminalteknikeren derfor være å se på andre spor som kan sikres.

FORSVINNINGSSAKEN: Politiinspektør Tommy Brøske etterlyser folk av skotypen Sprox. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Dette vil for eksempel være overvåkningsmateriale fra områdene omkring butikker og kortbetaling av andre varer kjøpt i nærheten. I tillegg vil tips fra publikum nå være svært viktig.

- Det er likevel mye som kan skje i etterkant av at man går ut med slik informasjon som dette skoavtrykket. Samtidig som man kan få gode tips, kan det nærmest oppfattes som en beskjed til en gjerningsperson om at hvis man ikke har gjort det, så er det på tide å bli kvitt skoene, sier Angel.

- Vil et skoavtrykk i det hele tatt være nok til å knytte en person til et åsted i en slik sak?

- En skosåle vil, selv om skoen er tilnærmet ny, kunne ha karakteristiske spor i sålen eller deler av denne. Det kan være snakk om riper og hakk som skyldes bruk, og som man ofte vil kunne kjenne igjen. Får man en aktuell eller mistenkt sko, så vil man sammenlikne avtrykket med bruksmerkene på sålen. Det vil kunne gi en match, på tilnærmet samme måte som et fingeravtrykk, forklarer Angel.

Sentralt i Orderud-saken

Scenarioet med skoavtrykket er på ingen måte det første av sitt slag i en stor politisak i Norge. Også etter trippeldrapet i kårboligen på Orderud gård i 1999 dukket det opp et skoavtrykk på en bit knust glass inne i boligen.

FUNNET: Denne skotypen mente politiet avtrykkene i kårboligen på Orderud gård stammet fra. Kjøperen ble aldri funnet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
FUNNET: Denne skotypen mente politiet avtrykkene i kårboligen på Orderud gård stammet fra. Kjøperen ble aldri funnet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix Vis mer

En omfattende etterforskning ble satt i gang av det som ble ansett som et svært sentralt spor. Til slutt kom politiet fram til at skoene var kjøpt og betalt kontant i en butikk i Oslo 23. desember, bare timer før juleselskapet på Orderud gård, hvor trippeldrapet skal ha blitt planlagt, ifølge Kristin Kirkemos forklaring.

Det var imidlertid så langt man kom med sporet. Politiet klarte aldri å finne kjøperen av skoene, eller den konkrete skoen som skal ha vært brukt i boligen.

Merkene som kan avsløre

Det er imidlertid knyttet flere usikkerhetsmomenter til det å få en slik match. Den tidligere Kripos-sjefen peker blant annet på at skoene kan ha vært mye brukt etter at avtrykkene er avsatt, og at man på den måten kan ha slitt bort viktige kjennemerker.

Det vil også være vanskelig for politiet å si at fordi en person har en sko som matcher avtrykket i Hagens bolig, så har vedkommende vært på stedet.

- Avtrykket kan være nok til å knytte en person til åstedet, men skoene kan jo tilhøre en annen person enn den som har brukt skoen. I tillegg kan flere personer ha brukt samme type sko på stedet. Uansett er det en ting som er sikkert - dette sporet vil ta lang tid å følge, med mindre man får et konkret tips som raskt peker mot et miljø, som man jo må håpe, sier Angel.

Hører til sjeldenhetene

Forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst beskriver politiets arbeid med skoavtrykket som et «omfattende», men «klassisk politiarbeid».

- Dette er jo en type spor som politiet sjelden går ut med, fordi det første en gjerningsperson gjør da, er å kvitte seg med skoene. Politiet har derfor gjort en avveining her. Det har kanskje sagt stopp, og man må finne andre måter å spore opp kjøperen på, sier Horst.

Den jobben vil etter alt å dømme bli svært krevende for politiet, mener den tidligere politietterforskeren. Han mener politiet nå er helt avhengig av at folk melder seg.

- Gjerningsmannen vil ikke gjøre det, og man utelukker derfor de som melder seg. Da sitter man igjen med en håndfull kontantkjøp, og vet i alle fall hvor man skal lete. Det er litt som å trekke ei fiskenot etter en båt. De trålet farvannet og er prisgitt det som blir fanget opp, sier Horst.

LØRENSKOG-FORSVINNINGEN: Politet ber om tips etter funn av skoavtrykk ved boligen der Anne Elisabeth Hagen forsvant. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Slettede spor

Men selv det vil kanskje ikke være nok, frykter den tidligere etterforskeren.

- Video fra overvåkningskameraer kan etter så lang tid være slettet. Teledataene er slettet. Det framstår som en tilnærmet umulig oppgave, men politiet håper nok på at etterlysninger utløser andre type tips, sier den tidligere politietterforskeren, og utdyper:

- Kanskje ringer det noen som forteller at de kjenner noen som har sånne type sko, kjøpt i den aktuelle perioden.

Under onsdagens pressekonferanse hvor det ble lagt fram bilder av skoavtrykket, fortalte politiet også at skoene bar preg av å være lite brukt. Det kan tyde på at de er kjøpt spesifikt til å brukes i ekteparet Hagens enebolig i Lørenskog.

- Hvis utstyret er kjøpt inn konkret til denne handlingen, så peker det på at det er godt planlagt, sier Horst.

Skulle det motsatte være tilfellet, kan politiet også jobbe mot det sporet, mener forfatteren.

- Hva slags mennesker handler hos denne kjeden. Hvilke samfunnslag kan man vende seg mot å se nærmere på. Også det kan avgrense søket, sier Horst.