- Tilregnelig, sa lege - fikk hytte

NØTTERØY (Dagbladet): Fylkeslegen i Vestfold refser Tønsberg-legen Otto Johan Ottesen for at han tok imot et landsted til flere millioner av en 82 år gammel pasient. Fylkeslegen mener Ottesen har brutt de etiske retningslinjer og ber Statens helsetilsyn ta saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi håper at legen frivillig gir fra seg eiendommen, sier advokat Bente Marie Nørgård.

Det er sønnen til den 82 år gamle pasienten som har brakt saken inn for helsemyndighetene. Han reagerte kraftig på at den flotte eiendommen ble gitt bort i gave til morens private lege.

Krass kritikk

Det skjedde bare få uker etter at han hadde bedt den samme legen om å vurdere om hans 82 år gamle mor var tilregnelig. Legen konkluderte med at det var hun. Like etter fikk han eiendommen i gave av henne og hennes søstre.
Fylkeslegen er klar i sin kritikk av legens handlemåte: «Det er spesielt at legen med svært kort mellomrom først utsteder noe som må oppfattes som en legeerklæring. Her slår legen fast at pasienten ut fra medisinske forhold ikke bør umyndiggjøres. Etter få dager aksepterer så legen å motta en betydelig gave fra den personen som er hans pasient.»

Fylkeslege Bjørn-Inge Larsen mener legen har brutt legeloven ved å ta imot gaven. Fylkeslegen viser til at lege Ottesen ikke skiller mellom sin rolle som pasientens lege og pasientens venn.

Legen under press

Lege Otto J. Ottesen, mannen som har tatt imot den noe spesielle og meget verdifulle gaven fra sin tidligere pasient, vil ikke kommentere sakens detaljer.

- Hadde det vært så enkelt at jeg bare kunne gitt fra meg eiendommen for å løse dette, ville jeg gjort det, sier Ottesen.

Men hans advokat, Petter Tenden i Tønsberg sier: - Jeg er meget forundret over uttalelsen fra fylkeslegen der han ber min klient om å gi fra seg eiendommen.

- Uttalelsen bygger på uriktige fakta, og det er ikke det minste rart at han kommer til en uriktig konklusjon. Eiendommen ble gitt som gave, til en privatperson, ikke som betaling til en lege, sier Tenden.

- Vi avventer en reaksjon overfor legen. Det beste hadde vært om saken løste seg ved at legen frivillig ga fra seg eiendommen, sier advokat Bente-Marie Nørgård.
Dersom ikke det skjer, kan saken ende i retten.