Tilskuere stanset nazi-attentat

Maxime Brunerie (25) dro geværet fra gitarkassa og avfyrte et skudd 40 meter fra Jacques Chirac. - Jeg ville drepe presidenten for å forandre verden, sier nynazisten som etterpå forsøkte å skyte seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge TV-kanalen France 2 har den psykisk ustabile mannen innrømmet at han ønsket å drepe den franske presidenten:

- Jeg ønsket å forandre verden. Dette ville vært en god måte å forandre regjeringen på, skal Maxime Brunerie ha sagt ifølge politiet.

Skytedramaet skjedde under dagens militærparade på Champs d'Elysees. Hadde det ikke vært for snarrådige tilskuere, kunne nasjonaldagen endt i en tragedie.

- Chirac kjørte forbi i bilen da jeg kjente menneskemengden flytte seg til høyre. Da så jeg, to-tre meter unna, en mann som siktet i retning av presidenten, forteller Mohamed Chelali til nyhetsbyrået AFP.

- Noen slo til mannens hånd og jeg tok tak i våpenet, og en metallbit falt ned. En tredje person holdt våpenet så det siktet oppover, sier Chelali som har avgitt forklaring til politiet.

Ifølge politiet tilhører den unge mannen «et nynazistisk hooligan-miljø».

- Mannen er en høyreekstremist som var kjent for sin voldelige atferd og sitt rulleblad hos politiet, sier forsvarsminister Nicolas Sarkozy.

Chirac ble svært upopulær i høyre-ekstreme miljøer da han knuste Jean-Marie Le Pen i presidentvalget i mai. Tross de strenge sikkerhetstiltakene på den franske Bastille-dagen, klarte mannen å ta seg fram til paraden med en gitarkasse hvor en .22 kalibers rifle lå gjemt.

Idet president Jacques Chirac passerte ham øverst i paradegata, dro mannen ut rifla. Mens noen tilskuere handlet resolutt, skrek andre ut og varslet politiet som sto i nærheten. De stormet mot mannen og overmannet ham.

Det skal ha vært like før dette basketaket at minst et skudd ble avfyrt. På tv-opptaket av den blidt vinkende presidenten, hører man tydelig skuddet i bakgrunnen. Ingen kom til skade.

Ifølge Patrick Devedjian i innenriks-departementet forsøkte å mannen å begå selvmord etter det mislykkede attentatforsøket.

- Han fyrte av et skudd, og når han ble overmannet forsøkte han å snu våpenet mot seg selv, sier Devedjian til AP.

Nynazisten og geværet ble raskt tatt hånd om av sivilpoliti og kjørt bort. President Chirac var i ferd med å inspisere militærtroppene fra en åpen Jeep da skuddet ble avfyrt. Det er usikkert om han i det hele tatt fikk med seg hva som hendte like ved, og feiringa av nasjonaldagen fortsatte uavbrutt.

Tusenvis av tilskuere overværer hvert år militærparaden i sentrum av Paris på Bastille-dagen 14. juli. I år deltok 4000 soldater og 90 fly som fløy i formasjon over hovedstaden. I årets parade deltok også en kontingent uniformerte brannmenn fra New York, som en hyllest til New Yorks brannvesen og dem som mistet livet i angrepet på World Trade Center.

<B>LYNKJAPT POLITI: Mannen hadde så vidt rukket å dra fram geværet, før politiet kastet seg over ham.
ATTENTAT-MÅLET: Nynazisten sto 40-50 meter unna president Jacques Chirac idet han kom kjørende opp Champs d'Elysees.