- Tilståelsen er falsk

STAVANGER (Dagbladet): Fetterens tilståelse i Birgitte-saken er falsk. Det mener en av verdens fremste eksperter på falske tilståelser, den islandsk-engelske psykologen Gisli Gudjansson. Den svenske psykiateren Ulf Åsgård på sin side er sikker på at tilståelsen stemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gisli Gudjansson har jobbet med fenomenet falske tilståelser i 20 år, og har undersøkt 500 saker der den tiltalte hevder at han har avgitt falsk tilståelse.

I ti prosent av disse sakene har den engelske psykologen konkludert med at tilståelsen ikke stemmer. Han har avdekket mange justismord og forhindret enda flere.

Uten tvil

I Gulating lagmannsrett i går kom Gudjannsson med en krystallklar konklusjon om fetterens tilståelse.

- Det er ingen tvil om at den såkalte tilståelsen ikke er til å stole på. Dette er en veldig sterk sak. Det er uvanlig at jeg gir så sterke konklusjoner som jeg gjør i denne saken, sa Gudjansson, som er en av forsvarernes viktigste vitner.

I hele morgen skal han begrunne konklusjonen sin. I går rakk han bare å komme med noen få innledende synspunkter.

- Jeg kjenner mange saker i England der en persons kunnskap om forbrytelsen er brukt som bevis på skyld. I sak etter sak har politiet sagt at personen visste for mye.

- Seinere har det vist seg at vedkommende ikke hadde noe med saken å gjøre, sa psykologen, som er leder for den rettsmedisinske avdelingen ved Universitetet i London.

Stor avstand

Avstanden kunne knapt nok vært større mellom Gudjansson og den svenske psykiateren Ulf Åsgård, som avsluttet sin forklaring i går. Han er overbevist om at fetteren er skyldig i drapet.

I retten i går trakk Åsgård fram en mengde opplysninger i tilståelsen som han mener viser at dette må være selvopplevd.

- Hvis dette er fiksjon, er det et mesterstykke, sa han.
Han mener at fetteren gang på gang beskriver synsinntrykk og følelser fra hendelsen, og gjentatte ganger gir opplysninger som han sier han husker.

Åsgård nevnte som et eksempel at fetteren i sin forklaring har sagt at steinen på 23 kilo som ble brukt under drapet, ikke føltes så tung som den viste seg å være.

- Det er bemerkelsesverdig at man i en fantasi kan gjøre seg en vurdering av tyngden på en stein som man da ikke kan ha hatt i hendene, sa Åsgård.

Ikke presset

Åsgård mener mange av opplysningene som fetteren ga i tilståelsen er opplysninger bare gjerningsmannen kan kjenne til.

Åsgård, som jobber ved Rikskriminalen i Sverige, har heller ikke funnet holdepunkter for at fetteren ble utsatt for press under avhørene. Han mener tvert imot at svenske politifolk har mye å lære av KRIPOS-førstebetjent Stian Elle som foretok avhørene.

- Stian Elle er ikke en person som manipulerer folk. Det er mye å lære av hans varsomme framgangsmåte, mener Åsgård.