- POSITIVT: David Jakobsen var tidligere PST-informant, men er siktet på lik linje med de to andre i terrorsaken. Nå håper han at medsiktede BUjaks forklaring kan svekke mistanken mot ham.
- POSITIVT: David Jakobsen var tidligere PST-informant, men er siktet på lik linje med de to andre i terrorsaken. Nå håper han at medsiktede BUjaks forklaring kan svekke mistanken mot ham.Vis mer

- Tilståelsen kom helt overraskende på ham

David Jakobsen konfrontert med at medsiktede Bujak har fortalt at Jyllandsposten var terrormålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Shawan Sadek Saeed Bujak (37), som sammen med to andre menn er terrorsiktet av PST, har i avhør for et par uker siden tilstått at han deltok i planlegging av et terrorangrep mot avisa Jyllands-Postens i Danmark.

Ifølge PST var dette ett mål som var diskutert, uten at sikkerhetstjenesten utelukker andre mål i Norge eller utlandet.

Det er ennå uklart i hvilken grad Bujak har trukket inn henholdsvis Mikael Davud og David Jakobsen i tilståelsen.

Begge de to andre siktede blir i dag konfrontert med utviklingen i nye avhør.

David Jakobsen, mannen som kjøpte bombeingrediensen hydrogenperoksid på oppdrag fra den påståtte hovedmannen Mikael Davud, har nå forklart at han er helt ukjent med at Jyllands-Posten skulle være bombemålet.

- Han ble forelagt at Bujak har avgitt en tilståelse. Det reagerer han i utgangspunktet  positivt på. Det er bra for Jakobsens sak å få så mye opplysninger som mulig på bordet, og han er ikke noe mer involvert i saken etter dette, sier René Ibsen, usbekerens forsvarer, til Dagbladet.

- Visste ikke om målet I 12.30-tida kom forsvarerne ut fra et kortfattet PST-avhør sammen med klienten.

- Opplysningene om at Jyllands-Posten skal ha vært målet kom helt overraskende på ham, han har aldri vært kjent med noe konkret terrormål. Karikaturtegningene har heller aldri vært noe stort tema i samtaler mellom Jakobsen og Davud, sier Ibsen.

Jakobsen har tidligere forklart at han aldri har møtt Bujak, og at han har bare har kjent til den nå medsiktede irakeren.

TILSTO: Shawan Sadek Saeed Bujak ble pågrepet i Tyskland og flydd tilbake til Oslo i  sommer. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
TILSTO: Shawan Sadek Saeed Bujak ble pågrepet i Tyskland og flydd tilbake til Oslo i sommer. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- De har aldri møttes noen gang, og vi er ikke forelagt noe i avhør i dag som tyder på at Bujak har involvert Jakobsen i denne Jyllands-Posten-planen, sier advokaten.

Avhøret med Mikael Davud pågikk i 13-tida fremdeles. Det er derfor ikke kjent hvordan han stiller seg til Bujaks tilståelse.

- Sjokkerende At de Oslo-baserte terrorsiktede skal ha planlagt et anslag mot Jyllands-Posten, var ikke kjent for den danske redaksjonen.

- Dette har vi ikke hørt om tidligere. Som ved tidligere avsløringer om terrorplaner mot Jyllands-Posten er det svært sjokkerende for avisas medarbeidere og deres pårørende, sier sjefredaktør Jørn Mikkelsen til egen avis.

Ifølge Politiets Etterretningstjeneste (PET) , prøver deres etterforskere nå å finne ut blant annet om den norske gruppen hadde medhjelpere i Danmark.

- De nå fengslede var tett overvåket av det norske sikkerhetspolitiet i tiden forut for pågripelsene. Den fortsatte etterforskningen i saken tar nå blant annet sikte på å avdekke forbindelser mellom de fengslede og eventuelle gjerningsmenn i Danmark eller i utlandet, samt å sikre at en eventuell terrortrussel er effektivt avverget, sier Jacob Scharf i PET til Jyllands-Posten.