Tilstanden alvorlig for rettsbetjenten

Tilstanden var onsdag kveld alvorlig for rettsbetjenen som fikk krampeanfall og segnet om inne i rettssalen under Orderud-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Krampeanfallet skyldes en hjerneblødning, opplyser overlege Øyvind Røsjø ved Sentralsykehuset i Akershus.

Det vakte skarpe reaksjoner blant dommer og forsvarere da pressefotografene prøvde å ta bilder av rettsbetjenten:

- Dere opptrer så forbaska uetisk, ropte en rasende dommer Trond Våpenstad til pressefotografene.

Kritikken fra dommer og advokater er unison etter dramaet i Frogner grendehus onsdag. De mener fotografene satte blitzen rett i ansiktet på rettsbetjenten etter at han segnet om inne i rettssalen. Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, ber om at fotografene får refs av sine arbeidsgivere.

- Det er så forbaska uetisk å rette blitzen mot en mann som ligger og kjemper for sitt liv. Eier dere ikke moral, nærmest brølte dommer Trond Våpenstad til en gruppe fotografer. Før dette hadde han personlig jaget ut journalister fra rettslokalet.

- Ole Paus har helt rett. Her er det mottoet «smi mens liket er varmt» som gjelder, sa Per Kristian Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz, til NTB etterpå.

Det vakte også sinne at journalister fra pressesenteret umiddelbart strømmet til rettslokalets inngangsdør. Etter dommer og advokaters mening blokkerte de utgangen.

Det var midt i Morten Kjenslis utspørring av Veronica Orderud at rettsbetjenten segnet om. Klokka var da 14.30.

Ifølge overlege Øyvind Røsjø ved Sentralsykehuset i Akershus var rettsbetjenten onsdag kveld til behandling ved Hjerneslagsposten på nevrologisk avdeling.

- Han er fortsatt bevisstløs, og tilstanden må betegnes som alvorlig, opplyste Røsjø i en pressemelding onsdag kveld.

Dommer Våpenstad bestemte seg straks for å heve retten for dagen. Etter en stund kom ambulansen til grendehuset, og rettsbetjenten ble kjørt til sykehus.

- Dette viser at journalister og fotografer bare har reflekser og ikke noe mentalt filter. De bare smeller opp et kamera når noe skjer, sier advokat Frode Sulland til NTB.

- Dette er rein, kav, drit galskap. Har dere ikke respekt for menneskeliv, sa kollega Morten Kjensli i en heftig krangel med en journalist.

Det oppsto stor usikkerhet i pressesenteret da journalistene fikk se på skjermene sine at folk inne i rettssalen begynte å løpe. Rettsbetjenten befant seg utenfor kameravinkelen.

Mange ga uttrykk for at de trodde det var et attentat eller at uvedkommende prøvde å ta seg inn i rettssalen.

Journalist Gunnar Hagen fra Dagbladet så hva som skjedde da det ble tatt bilder av den liggende rettsbetjenten.

- Så vidt jeg kunne se, sto fotografene på behørig avstand. Det er også feil at utgangen ble blokkert, sier han til NTB.

Presseorganene som tok bilder av rettsbetjenten, sier til NTB at det ikke blir aktuelt å trykke bildene som ble tatt.

Leder i Pressefotografenes Klubb (PK), Terje Bringedal, sier han forstår reaksjonene på fotografenes oppførsel.

- Ingen pressefotograf ville ha brydd seg med å fotografere en vanlig person som får et slikt anfall på gata. Men jeg forstår også fotografers instinktive reaksjon under en så opphetet rettssak, sier Bringedal til NTB.

(NTB)