Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Tilstanden er helt horribel»

Psykiater Torgeir Husby har flere ganger gitt manisk depressive «Tone» ei seng på TV-stua.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Situasjonen er etisk uforsvarlig og faglig meget beklagelig. Den er rett og slett helt forkastelig, sier Torgeir Husby. Han er avdelingsoverlege ved Diakonhjemmets psykiatriske avdeling på Vinderen i Oslo. I en årrekke har han jobbet under forholdene som beskrives i helsetilsynets ferske rapport.

Respektløst

- Røykestua, besøksrommet og stuerommet med skyvevegg mot matsalen. Vi har plassert pasienter overalt. Det er helt horribelt - en total mangel på respekt for psykiatriske pasienter som individer, sier Husby.

Seks av totalt elleve senger på akuttposten på Vinderen er på dobbeltrom. Rommene er knøttsmå og bare en knapp meter skiller sengene fra hverandre. Husby mener det er uforsvarlig å legge mer enn en pasient på disse rommene.

De fleste pasientene er helt oppløste, psykotiske og suicidale, når de legges inn. Noen er til fare både for seg selv og andre. Tre fjerdedeler er tvangsinnlagt.

- De hører stemmer og er redd andre mennesker. Vi kan ikke tilby så syke mennesker dobbeltrom, sier avdelingsoverlegen.

Feilplassert

«Tone» lider av manisk depressiv hypomani og er gjenganger på Vinderen. Denne gangen fikk hun et dobbeltrom alene. Sånn flaks har hun ikke alltid hatt.

- Jeg har ligget på stua flere ganger. Det er fryktelig mye støy, og du får ikke noe særlig privatliv med bare ei skyvedør mot spisestua, sier 27-åringen, som på grunn av hyperaktiviteten ikke kan bo på rom sammen med andre.

- Noe av forbannelsen er at 20- 40 prosent av alle pasientene på akuttpostene burde vært andre steder. De 20 siste åra er dette bare blitt verre og verre.

SKAMFULL: Avdelingsoverlege Torgeir Husby på Vinderen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media