Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tilstanden hans er så alvorlig at han ikke bør i retten

Forsvareren til Joshua French krever utsettelse. Retten settes likevel i morgen.

UNDER ENORMT PRESS: Joshua French er sterkt preget av rettsaken der han beskyldes for drap på bestevennen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
UNDER ENORMT PRESS: Joshua French er sterkt preget av rettsaken der han beskyldes for drap på bestevennen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Framdriften i rettssaken mot Joshua French er igjen uviss, etter at de mest sentrale personene i rettsdramet i dag diskuterte helsetilstanden til den drapstiltalte nordmannen under et møte i fengselet.

Like før klokka 1430 kom advokat Hans Marius Graasvold, det norske Kripos-teamet, UDs spesialutsending Kai Eide og de andre norske diplomatene ut fra møtet. Da ble det klart at forsvareren vil begjære rettssaken utsatt.

- Min vurdering er at tilstanden hans er så alvorlig at han ikke bør framstå for en rett verken i morgen eller de nærmeste dagene. Det er viktig å få utsatt rettssaken, sier Graasvold.

Det er ikke kjent hvordan verken aktoratet eller dommeren stiller seg til begjæringen.

- Etter det jeg forstår vil retten bli satt i morgen, og først da vil dommeren ta stilling til dette, sier Graasvold.

Det bekrefter dommer Serge Kabondo selv i ettermiddag.

- Jeg har ikke noe med dette møtet i fengselet å gjøre. Jeg er ikke ansvarlig for Frenchs helse, jeg bare styrer rettssaken. Om French er syk og ikke kan møte i retten, vil vi utsette saken. Dette vil vi avgjøre i begynnelsen av morgendagens rettsmøte, sier Kabondo til Dagbladet.

- Må utsettes i flere dager Graasvold ber om at rettssaken utsettes i lengre tid og at bare legenes vurdering må styre når French er i form til å gå i tiltaleboksen igjen.

- Det er ikke tilstrekkelig med en eller to dagers utsettelse, det må bli lang nok tid til at hans helsetilstand er bedret. Det må være en konkret medisinsk vurdering, sier forsvareren.

Han mener det ikke er gjort en god nok ekspertvurdering av French' nåværende helse.

- Jeg har fortsatt ikke fullt ut oversikt over hva han har fått av behandling og undersøkelser, men undersøkelsene har ikke bidratt til å kaste et riktig lys over hans helsetilstande, sier Graasvold.

Kjørt på sykehus I går ettermiddag ble Joshua French kjørt til sykehus for en legesjekk etter at han meldte fra om plager. Etter sjekken bar det tilbake til fengselet.

Litt tidligere på dagen meldte advokat Hans Marius Graasvold fra om at French skulle skjermes fra mediene etter at han hadde følt seg sliten.

- Som dere sikkert forstår, har French vært under et enormt press de siste fire-fem årene. Dette kulminerte nærmest tirsdag da rettssaken ble avbrutt, sa advokaten.

Rettssaken skulle etter planen fortsette i morgen.

Alle aktører Møtet fant sted på fengselsdirektørens kontor, etter det Dagbladet forstår

- Advokat Graasvold og teamet fra UD møter nå leder for den militære påtalemakten, general Ponde, og aktor i saken. Kari Hilde French er også til stede. Status og framdrift i saken diskuteres, også i lys av French' helsesituasjon. Møtet avholdes i fengselet, bekreftet ambassaderåd Jon Otto Brødholt.

I 13-tida kom også en kongolesisk lege til fengselet.

Både det norske Kripos-teamet, forsvarer Hans Marius Graasvold, moren Kari Hilde French, UDs spesialutsening Kai Eide og to av hans UD-kolleger ankom fengselet mens Dagbladet var på stedet tidligere i formiddag.

Aktor Katenda Nkuli kom noe senere.

General Ponde, som altså deltar på møtet, er overordnet både dommer og aktor i saken.

I strid med Kripos-rapport French står nå tiltalt for overlagt drap på bestekompisen Tjostolv Moland, som ble funnet død i fengselet i Kongo 18. august i fjor. Norske Kripos bisto den kongolesiske etterforskningen av dødsfallet og Kripos konkluderte med at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet.

Kongolesiske myndigheter har likevel valgt å tiltalte French for drap.

KREVER UTSETTELSE: Forsvarer Hans Marius Graasvold møtte i ettermiddag det norske pressekorpset etter møtet i fengselet i Kinshasa. Foto: John Terje Pedersen
KREVER UTSETTELSE: Forsvarer Hans Marius Graasvold møtte i ettermiddag det norske pressekorpset etter møtet i fengselet i Kinshasa. Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media