Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tilstanden meget kritisk for Trå

Norsk klatrer forstår ingenting av rapportene om at Jarle Trå er i relativt god form.

- KRITISK:  De tidlige meldingene om at den norske fjellklatreren Jarle Trå (39) er i god form, kan vise seg ikke å stemme. 

Foto: Privat / SCANPIX
- KRITISK: De tidlige meldingene om at den norske fjellklatreren Jarle Trå (39) er i god form, kan vise seg ikke å stemme. Foto: Privat / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Stein Grønnerøe, som er sammen med Jarle Trå i ABC campen på 6200 menters høyde forstår ingenting av rapportene om at Trå er i forholdsvis god form, melder NRK.

Tidligere i dag ble det meldt fra både UD og Trås pressetalsmann at den norske fjellklatreren var medtatt og nedkjølt, men ellers i god behold.

- Det har vi aldri rapportert om. Situasjonen for Jarle er meget kritisk. Han er kraftig nedkjølt, og har store frostskader på hender og føtter. Vi gjør hva vi kan for å stabilisere tilstanden hans, sier Grønnerøe til NRK.

- Ikke hørt
Grønnerøe mener de ikke har blitt hørt av UD og den norske ambassaden i Nepal.

- Vi har snakket med dem, men i praksis ikke fått noen form for hjelp. Det er kritisk, og vi må ha helikopter. Vi må ha ham ned til 5200 meter, og vi må ha det offisielle Norge til å hjelpe oss, ber Grønnerøe.

Trå skal være i behov for medisinsk hjelp.

- Trå trenger snarest mulig å komme lavere for å få mer oksygen, sier
fjellklatrer Tormod Granheim til TV2.

Han har denne informasjonen fra Grønnerøe via pressetalsmann Olav Grotheim.

- Legehjelp kan være langt unna
Granheim klatret med Trå i 2004. Han forteller at det er rimelig få klatrere i området fordelt på de forskjellige ekspedisjonene nå.

- Det er veldig gledelig at han er i live, men nå får vi meldinger om at han har vanskelig for å gå. Slik jeg forstår det befinner han seg 2,5 mil unna neste basecamp. Han er midt i villmarka. Det er få klatrere i området og ingen umiddelbar legehjelp. Hjelpen kan værer langt unna, sier Tormod Granheim til Dagbladet.

Det er mulig å sende helikopter til campen på 5200 meter, men det er først og fremst et politisk spørsmål.

Pressetalsmann for Trå, Olav Grotheim sa tidligere i dag at Trå var i etter forholdene bra form, og selv mente han kunne gå ned fra campen.

- Ny informasjon fra ABC tilsier at situasjonene til Jarle er mer kritisk enn først antatt. Vi venter på mer informasjon, melder Grotheim på
jarletraa.no nå.

- Det er er litt andre opplysninger enn det jeg og familien til Trå fikk i morges. Jeg har også bare hørt dette gjennom media. Vi forsøker å snakke med folk i de forskjellige campene for å få en bedre oversikt, men foreløpig må jeg bare henvise til UD, sier pressetalsmannen til Dagbladet.

Jobber med evakueringen
Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at de jobber med saken og forsøker å få til en evakuering av Trå.

- En evakuering må klareres med kinesiske myndigheter. Vi forsøker å få klarhet i dette nå, sier pressetalskvinne Ragnhild Imerslund.

Hun opplyser at det er uklart når dette kan gå i orden.

- For å fly i området trenger vi en flytillatelse fra kinesiske myndigheter. Vi sitter i møte med dem nå, og håper at det skal gå an å få til dette ganske hurtig, sier hun.

Ifølge UD befinner Trå seg fortsatt i ABC campen.

- Det har vært forskjellige meldinger om dette, men det er på det rene at han fortsatt er i ABC campen på 6200 meter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling