Tilstanden stabil for lynoffer

SVINESUND/FREDRIKSTAD (Dagbladet): Tilstanden er alvorlig, men stabil for jenta som i går ble truffet av lynet på det travle handlemarkedet på Svinesund. Hun og tre andre barn ble kastet flere meter bortover bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Livredde

- Folk flest var livredde, de var i sjokk, og klarte ikke å hjelpe jenta de første lange øyeblikkene, de bare løp omkring for å komme seg i skjul. En kvinne, som trolig er jentas mor, begynte å gråte samtidig som hun resolutt forsøkte å hjelpe, sier Lindquist.

- Jeg trodde det var en dynamittladning som eksploderte, og at noen holdt på å rane en av butikkene, sier et annet vitne til Dagbladet.

Snefrid Reime (56), som også er norsk, hørte først en flokk leende ungdommer gå rett forbi bobilen hun satt i på parkeringsplassen. Sekunder etter lød smellet.

- Jeg ble livredd og tittet ut av bilen mot stedet jeg trodde smellet kom fra. Da så jeg flere barn ligge på bakken. Vi skjønte med en gang at den ene var hardt skadd. Hun hadde ingen følbar puls, sier Snefrid, som sto like ved under gjenopplivningsforsøkene.

Gikk sammen

Etter en stund kom ambulansen og redningspersonell ga henne adrenalinsprøyter.

Svensk politi opplyste i går kveld at femtenåringen gikk i en klynge sammen med tre andre unge da ulykken skjedde.

- Det var den 15 år gamle jenta som ble truffet av lynet, men alle fire ble slått til jorda av trykket fordi de gikk så tett sammen, sier kommunikasjonsoperatør Annbritth Fröjd ved politiet i Uddevalla. Barna ble hentet av norsk ambulanse og kjørt til sykehus i Fredrikstad.

- Den femten år gamle jentas hjerte er utsatt for et kraftig elektrisk sjokk, sier divisjonsoversykepleier Lene Merete Osvik ved Sykehuset Østfold i Fredrikstad til Dagbladet.

- Jentas tilstand er uavklart og kritisk. Hun er overført til intensivavdelingen, sier Osvik.

De tre andre barna er fra 11 til 18 år gamle. De fikk i går kveld behandling for lettere skader, og ble holdt til observasjon ved sykehuset. Barna kommer fra to forskjellige familier som var på tur sammen. Familiene sogner ikke til sykehuset i Østfold.

Et drønn

Svein Andersen (50) fra Drammen var på handletur på kjøpesenteret da ulykken skjedde.

- Det var et alvorlig drønn, det dundret skikkelig, sier Andersen. Lynet slo ned en gang, midt i en menneskemengde på en flat grusplass. Plassen ligger ved innkjøringen til det første kjøpesenteret på svensk side av grensa.

- Jeg hørte et kjempesmell, så noen mindre lenger borte. Men det var det første smellet som slo jentene over ende, sier Andersen.

Barna fikk behandling av en lege som var på stedet.

ØYENVITNE: magnus Lindquist var sjokkert øyenvitne til hendelsen. Her holder han restene av jentas bukse som lå igjen på stedet det lynnedslaget kom.Foto: OLA SÆTHER