Tilstanden verre for Ali (37)

Tilbake i respirator. Gjerningsmannen fremdeles på frifot etter angrepet i Sofienbergparken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ali Haji Mohamed Farah (37) som ble brutalt slått ned  i Sofienbergparken og forlatt av politi- og ambulansefolk er nå tilbake i respirator, etter at han var våken en stund i går.

Det sier Nils Nordberg, faren til 37-åringens samboer Kohinoor Nordberg.

– Han er tilbake i respirator, og har pådratt seg lungebetennelse. Enten på grunn av respiratoren eller på grunn av blod i lungene, sier Nordberg til Dagbladet.no

– Legene kan ikke si noe som helst om hvordan dette vil gå, men vi må håpe på et mirakel.

Våknet i går kveld

– Han ble tatt ut av respirator og vekket i går kveld i 23-tiden. Han er ikke direkte våken, det går ikke an å prate med ham, men man får en viss form for kontakt, sier familiens talsmann og Kohinoors manager Jon Christian Foss til Dagbladet.no

Kohinoor har sittet på sykehuset siden overfallet skjedde.

– I går fikk hun fikk beskjed om å gå hjem og slappe av og ta vare på seg selv, sier Foss.

Tilstanden verre for Ali (37)

Minst to-tre dager til

Ifølge Foss fikk Kohinoor beskjed av legene ved 16-tiden i dag om at samboeren tidligst vil bli vekket av koma om to-tre dager. 

Foss sier at mannen vil bli liggende på sykehuset i to uker til. Mannens familie kontaktet i går advokat Abid Q. Raja. Han snakket også med Kohinoor i går.

– Hun sier han ikke kjenner igjen sine nærmeste, og det var umulig å få øyekontakt med ham. Han ble operert i fire timer i går, sier Raja.

Advokaten har varslet at de vil anmelde gjerningsmannen, ambulansepersonellet og politiet, men avventer anmeldelsen utover dagen for å se hvordan tilstanden til 37-åringen utvikler seg.

Ambulansen nektet

Ali ble brutalt slått ned etter at han kom i klammeri med en mann i Sofienbergparken mandag kveld. 37-åringen mente mannen og hans kamerater hadde opptrådt uforsiktig ved å spille ball i nærheten av flere små barn, deriblant hans seks uker gamle datter.

Da 37-åringen skulle konfrontere ballspillerne, ble han slått rett i bakken uten forvarsel.

I RESPIRATOR IGJEN: 
Ambulansepersonellet ville ikke ta med 37-åringen i ambulansen, etter at han ble slått ned i Sofienbergparken. Nå er mannen operert og ligger i respirator. Gjerningsmannen er ennå ikke pågrepet. Foto: Caroline Drefvelin
I RESPIRATOR IGJEN: Ambulansepersonellet ville ikke ta med 37-åringen i ambulansen, etter at han ble slått ned i Sofienbergparken. Nå er mannen operert og ligger i respirator. Gjerningsmannen er ennå ikke pågrepet. Foto: Caroline Drefvelin Vis mer

Han lå bevisstløs en stund, før han våknet og skrek ut i smerte. Politi og ambulansepersonell kom til stedet, men ambulansefolkene ville ikke ta med seg 37-åringen.

Flere vitner har beskrevet at ambulansefolkene nektet å ta med seg 37-åringen fordi han tisset på seg da han forsøkte å reise seg.

- Det svinet skal ikke jeg ha inn i bilen min, skal en av sjåførene ha sagt.

Ambulansesjåførene ble i går suspendert fra sine stillinger, og ambulansetjenesten har varslet full gransking av saken.

Politiet rekvirerte større bil
Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon, sier politiet hadde planer om å ta med seg fornærmede.

– Det var kontakt med operasjonsleder og en større bil ble rekvirert, slik at vi kunne ta med mannen da ambulansen ikke ville, sier Stølen til Dagbladet.no.

– Når 30-40 mennesker er sinte på grunn av ambulansepersonellets nekting, og det er amper stemning, så virker det som om tiden går veldig fort. Før vår bil kom frem, valgte fornærmede og de som var sammen med ham å ta en taxi ned til legevakta, sier Stølen, og legger til at de da valgte å ikke stoppe taxien for å kjøre mannen selv.

Politiet kontaktet i ettertid fornærmede på legevakta og fikk personalia og en forklaring der, sier stasjonssjefen.

Ser på rutinene
Vitner til volden reagerte sterkt på at ambulansepersonell som kom til, nektet å ta med seg mannen til legevakta. I ettertid er de to tatt ut av tjeneste i påvente av en granskning.

– Politiet kan ikke pålegge ambulansen å ta med seg folkHar signalement
Flere vitner anklaget politiet for å ha vært passive med å pågripe gjerningsmannen.

- Da vi kom til stedet hadde gjerningsmannen løpt mot Københavnergaten. Vi sendte en bil ditover, men fant ham ikke. Dermed ble letingen etter ham avblåst, sier Stølen.

Etterforskningen og letingen etter gjerningsmannen pågår for fullt, og politiet har flere spor å gå etter.

– Vi har gode og mange vitnebeskrivelser, og det er fremdeles flere vi vil avhøre.

Mannen blir beskrevet som ghaneser, rundt 1,75 meter høy, med hiphop-bukser. Han skal vanke i Sofienbergparken og Kuba-parken på Grünerløkka.

– Vi har vitner som har blitt forelagt fotografier, og håper at noen av vitnene vi skal ha til avhør i dag kan identifisere ham, sier Stølen. Politiet vurderer nå om det også der skal settes i gang tiltak. – Vi ser på rutinene, og vurderer om det skal opprettes sak hos oss. De to politifolkene vil om kort tid kalles inn for å avhøres i forbindelse med denne konkrete saken, sier Stølen.

Full granskning

Helsetilsynet kommer nå til å gjennomføre full granskning av den spesielle episoden, etter å ha mottatt klager fra øyenvitner. Ullevål universitetssykehus må i første omgang forklare seg skriftlig, og gi tilsynet en kopi av sykehusets interne granskningsrapport med en gang den er klar.

- Vi har fått to formelle klager på ambulansepersonellet.

Dette er skriftlige klager fra personer som var på stedet, og på bakgrunn av dette har vi opprettet en formell tilsynssak mot Ullevål universitetssykehus. Vi vil ha svar på to ting: Hvilke faglige vurderinger som ble gjort på stedet og hvordan ambulansepersonellet oppførte seg på stedet, sier Petter Schou, fylkeslege i Oslo, til Aftenposten.no.

Personene som har henvendt seg til tilsynet har også lagt ved bilder som ble tatt i Sofienbergparken.

Debatten er stengt for nye innlegg på grunn av rasistiske kommentarer.

TILBAKE I RESPIRATOR: -Legene kan ikke si noe om hvordabn dette vil gå, sier Kohinoor Nordbergs far Nils Nordberg - kjent forfatter, spesialist på krimlitteratur, instruktør og tidligere sjef for radioteateret i NRK.
- KJENNER IKKE IGJEN SINE NÆRESTE: Advokat Abid Q. Raja sier at mannen ikke kjenner sine næreste og at de vil anmelde forholdet.