Tilstår alt

Finance Credit-gründer Torgeir Stensrud (56) har helt siden arrestasjonen i 2002 samarbeidet med Økokrim i håp om å slippe billigst mulig unna tiltalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere utsettelser på grunn av sviktende helse var Stensrud i går klar for Oslo tingrett. Han svarte ja på alle punkter i Norgeshistoriens største bedrageritiltale, men slapp å bli tiltalt for både utroskap, bounndragelse og dokumentfalsk.

-  Vi frafaller punktet om dokumentfalsk av prosessøkonomiske hensyn, sa aktor, førstestatsadvokat Morten Eriksen.

Slipper billigere

I så måte har altså Torgeir Stensrud allerede sluppet langt billigere enn sin konsernsjef, og både Stensrud og hans forsvarere, Morten Kjensli og Thomas Klevenberg, bekrefter overfor Dagbladet at deres målsetting er å oppnå størst mulig strafferabatt.

-  Ifølge loven, kan Stensrud regne med minst en tredjedel i rabatt på grunn av samarbeid og tilståelser, sier Thomas Klevenberg.

Stensruds håp er at hans samarbeid med Økokrim over snart tre år vil gi ham ytterligere rabatt, slik at han slipper med ca. fem års fengsel. Han ønsker å sone straffen mest mulig åpent, slik at han gjøre nytte for seg, men samtidig opprettholde kontakten med familien.

Overvåkingsagent

Torgeir Stensrud har sittet til bords med presidenter og konger. Han har ledet 810 000 reserveoffiserer i NATO og har Forsvarets høyeste utmerkelse. Han har vært overvåkingsagent, landslagsutøver i militær mangekamp, idrettsleder, Høyre-politiker, bygd opp bedrifter og sittet i konsernledelsen i multinasjonale Instrum Justitia.

  VIL FORTELLE: Torgeir Stensrud ønsker minst mulig oppstyr rundt sin egen straffesak. I så fall godt timet mot NOKAS-saken. -  Jeg kommer til å fortelle alt jeg vet om Finance Credit, sier han. Forsvarerne Thomas Klevenberg (t.v.) og Morten Kjensli (t.h.). Foto: Truls Brekke
VIL FORTELLE: Torgeir Stensrud ønsker minst mulig oppstyr rundt sin egen straffesak. I så fall godt timet mot NOKAS-saken. - Jeg kommer til å fortelle alt jeg vet om Finance Credit, sier han. Forsvarerne Thomas Klevenberg (t.v.) og Morten Kjensli (t.h.). Foto: Truls Brekke Vis mer

-  Syk og ufør

Men etter arrestasjonen har det bare vært snakk om å overleve. Fysisk og psykisk.

-  Jeg er en syk, ufør småbruker, svarte han i går på dommer Morten Bjones spørsmål om status.

-  Betyr det at du har trygd?

-  Nei, jeg er ikke funnet verdig til uføretrygd.

Stensrud hadde en privat uføreforsikring som nå gir ham 9400 kroner i måneden ved siden av det han høster på konas småbruk.

Ny hofte

Et års tid før arrestasjonen fikk Stensrud skiftet ut den ene nedslitte hofta. I fjor vinter fikk han omsider tatt den andre. Han har kastet skistaven og går forholdsvis lett. Med små skritt. I FC-tida ble han internt ofte kalt for «Mr. Stappmett» og han sliter fortsatt med høyt blodtrykk og andre skavanker etter for mange år med for mye mat og drikke.

-  Jeg er lettet over at saken endelig er kommet i gang. Det er en stor påkjenning for meg og familien. Det er litt av en ryggsekk jeg bærer på, selv om den hos meg henger foran, sier Torgeir Stensrud humørfylt.

Likeverdige

Førstestatsadvokat Morten Eriksen utelukker ikke at Torgeir Stensrud og Trond Kristoffersen kan ha gjemt unna penger i utlandet. Han mener de to var likeverdige i sine roller.

-  Stensrud hadde nettverket, mens Kristoffersen gjorde alle disposisjonene og skrev alle rapportene. De var likeverdige, men hadde ulike roller, sier Eriksen.

I dag slipper Torgeir Stensrud til med sin partsforklaring i retten.