Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilstår barnedrap i Sverige

21-åringen som er siktet for drap på en 13 år gammel jente i Bollnäs i Sverige, har tilstått i avhør og er varetektsfengslet for to uker. Nå sjekkes han opp mot dobbeltdrapet i Baneheia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første gang publisert klokka 07:10

21-åringen er siktet for drap og grov mishandling, og han har ikke oppgitt noe motiv for overfallet. Strafferammen for forbrytelsen er livsvarig fengsel.

Søsteren til den drepte, en 11 år gammel jente, ble stygt knivskadet både i ansiktet og på armene. Svensk politi karakteriserer overfallet mot de to jentene for en «umotivert, sinnssyk handling».

Overfor Aftonbladet sier 21-åringens mor at hun tidligere har bedt om at sønnen måtte bli tvangsinnlagt, og at politiet har undervurdert sønnens psykiske tilstand.

På badetur

Søstrene var på badetur sammen med to andre jenter da de ble overfalt. Allerede lørdag morgen ønsket politiet i Kristiansand i Norge opplysninger om drapet.

- Først må vi få klarhet i hva som har skjedd her i Sverige. Så skal vi naturligvis sjekke ham opp mot drapene i Norge. Her er klare likhetstrekk, men også forskjeller, sier politiinspektør Ulf Carnerius til Dagbladet.

Likhetene er åpenbare:

  • Begge forbrytelsene ble begått mot småjenter.
  • 21-åringen slo til i forbindelse med en badetur, akkurat som ved dobbeltdrapet i Kristiansand.
  • Han gikk til angrep tidlig på kvelden, akkurat som i Kristiansand.
  • Begge gjerningsmennene slo til på et kjent badested.
  • Det ble brukt kniv eller en knivliknende gjenstand i forbindelse med handlingen.

Men barnedrapet i Bollnäs avviker også fra dobbeltdrapet i Baneheia i Kristiansand, blant annet fordi det ikke skal ha vært seksuelt motivert. Carnerius understreker at de ikke har konkret mistanke om at 21-åringen har noe med barnedrapene i Kristiansand å gjøre.

- Vi har ikke snakket med svensk politi, men har fått informasjon om drapet. Vi har ikke gjort noe mer med dette, sier politiavdelingssjef Ragnar Ringvoll ved Kristiansand politidistrikt.

- Mystisk mann

Svensk politi har siden pågripelsen vært sikre på at det var den pågrepne, småkriminelle 21-åringen som forvandlet badeturen til de svenske søstrene på 11 og 13 år til en tragedie. Klokka var ca. 18 fredag ettermiddag, da jentene og to venninner på 13 og 8 år tok seg ned til den populære badeplassen ved Ljusnan, tre kilometer nord for Bollnäs sentrum.

- Der er den mystiske mannen, skal den avdøde 13-åringen ha sagt, da 21-åringen kom til badeplassen.

Mannen var kjent i lokalsamfunnet som litt rar. Naboer forteller om blotting, og bandet han spilte i skal ha blitt oppløst fordi de andre bandmedlemmene syntes 21-åringen hadde blitt for rar. Mange småjenter var redde for 21-åringen. Idyllen ble forstyrret da han kom til Ljusnan.

Og så, uten forvarsel, slo han til.

Uprovosert hogg 21-åringen løs på den forsvarsløse 11 år gamle jenta med kniv, og påførte henne store skader i ansiktet og på den ene armen. Da søsteren (13) forsøkte å komme 11-åringen til unnsetning, ble hun dratt ut i vannet og holdt under til hun druknet. 13-åringen døde seinere på sykehus.

Den 11 år gamle søsteren til den omkomne og de to venninnene klarte å stikke av, da 21-åringen brukte alle krefter på 13-åringen.

Under flukten ringte 11-åringen alarmnummeret 112, med sin medbrakte mobiltelefon, men var så ute av seg at ingen forsto hva hun ville melde. En bilist så ungene, og stanset. Sammen løp de ned til badeplassen. Da var 13-åringen og hennes drapsmann ute av syne. Tilbake på åstedet lå klær, jentenes sykler og to par hvite sko og vitnet om det brutale overfallet.

Bodde alene

Den antatte gjerningsmannen ble pågrepet i sitt hjem noen hundre meter fra badeplassen, bare 40 minutter etter at 11-åringen og venninnene hadde gitt signalement av gjerningsmannen.

21-åringen, som bodde alene, var såpass kjent i nærmiljøet at jentene visste fornavnet hans. De skal imidlertid ikke ha hatt noen nærmere forbindelse med ham.

Erklært død

Politi og redningsmannskaper ankom åstedet et drøyt kvarter etter at alarmen gikk. 20 minutter seinere fant en dykker jenta liggende på halvannen meters dyp i elva. I koma ble hun fraktet til sykehus, hvor hun blir erklært død klokka 05.02.

Tilstanden til hennes 11-årige søster var lørdag formiddag alvorlig, men ikke livstruende.

Mikael Karlberg kan knapt fatte at klassekameraten er anklaget for barnemord.

- Han er en helt vanlig gutt. Litt tilbaketrukket, kanskje, men at han skulle finne på noe sånt som dette, er ufattelig, sier han. Barnedrapet har sendt sjokkbølger gjennom det ellers fredelige lokalsamfunnet utenfor Bollnäs.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling