Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilstår drap på 49 kvinner

Grisebonden Robert var én unna målet på 50 ofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag startet rettshøringene i saken mot mannen som er anklaget for å være Canadas verste seriemorder noensinne. Grisebonden Robert William Pickton er anklaget for å ha drept 26 kvinner i Vancouver i British Colombia på nittitallet, og rettssaken som ble innledet i New Westminster utenfor Vancouver mandag, gjelder seks av drapene.

Tidligere har grisebonden nektet for at han er skyldig i drapene. Men under rettssakens første dag påstår aktor at han har tilstått drapet på 49 prostituerte kvinner.

- Jeg hadde tenkt å gjøre det til et jevnt tall. Jeg gravde min egen grav ved å være klumsete, skal Pickton ha fortalt etterforskere.

Likevel holdt Picktons forsvarer fast på at grisebonden ikke har noe med drapene å gjøre.

Dommeren i saken har allerede advart jurymedlemmene mot svært stygge opplysninger i saken.- Jeg tror denne rettssaken kan utsette jurymedlemmene for noe som kan være like ille som en skrekkfilm, uten at du har valget om å slå av TV-en, sier han.

Advarte mot kjøtt fra gården

Saken, som begynte for nesten tre tiår siden, startet med at prostituerte kvinner begynte å forsvinne fra Vancouvers belastede Eastside. Grisebonden Pickton skal ha lurt jentene med seg til gården sin utenfor Vancouver, hvor etterforskerne antar at han holdt ravefester med mengder av dop til de prostituerte.

Etter at Pickton ble arrestert i 2002, gikk helsemyndighetene i området ut med en advarsel til naboer som hadde kjøpt grisekjøtt av Picton; De var redde for at kjøttet kunne komme fra mennesker.

ENDEVENDTE GÅRDEN: Politiet har funnet DNA-spor fra 65 kvinner på gården til Robert William Pickton. Her er fem av de 26 prostituerte kvinnene som han er anklaget for å ha drept. Foto: Reuters/Scanpix
ENDEVENDTE GÅRDEN: Politiet har funnet DNA-spor fra 65 kvinner på gården til Robert William Pickton. Her er fem av de 26 prostituerte kvinnene som han er anklaget for å ha drept. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Det var også tips fra publikum som førte politiet til Picktons gård, kalt «Piggy Palace». Her fant de spor av arvestoffet DNA som stammet fra mer enn 30 av de savnede kvinnene. Politiet har brukt millioner av dollar på å rive ned alle bygningene på gården, og lete etter DNA på jordene på gården.

Etter langvarig etterforskning mente politiet å ha identifisert mer enn 65 kvinner som var forsvunnet i Vancouver-området. Den første rettssaken ble til slutt begrenset til 6 drap for ikke å overbelaste juryen. De resterende 20 drapene som Pickton er anklaget for, skal behandles i en senere rettssak.

Enorm interesse

Detaljer som har kommet fram i de forberedende høringene til saken, har vært forbudt å legge frem i mediene for å unngå å farge juryens mening. Dette forbudet er opphevete i forbindelse med rettssaken, og 300 pressefolk er akkreditert til å følge saken. Under rettssaken, som er ventet å vare ett år, er 240 mennesker kalt inn som vitner.

Hundrevis av mennesker sto i kø foran rettslokalet i dag, i kamp om bare 35 tilskuerplasser inne i rettssalen. De fikk også se Pickton ankomme lokalet i en karavane av politibiler med fullt lys og sirener.

Tilskuerne kan nok også vente seg en spesiell rettssak. Under de forberedende høringene satt 57 år gamle Pickton i en spesialkonstruert boks omgitt av skuddsikkert glass. Den langhårede grisebonden satt for det meste stille i boksen, men til tider humret og lo han for seg selv, eller skrev notater.

Blir Pickton til slutt dømt for mer en 14 av drapene, vil han bli den verste massemorderen i kanadisk historie. Tittelen bæres foreløpig av Marc Lepine, som i 1989 skjøt og drepte 14 kvinner på Ecole Polytechnic i Montreal, før han skjøt seg selv.

CANADAS VERSTE SERIEMORDER? Grisebonden Robert William Pickton.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!