Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilstår drapet på de Klerks eks-kone

En sikkerhetsvakt ved den drepte Marike de Klerks bolig har innrømmet å ha tatt livet av Sør-Afrikas tidligere førstedame.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-afrikansk politi vil ikke identifisere den 21 år gamle sikkerhetsvakten, som forklarte seg om sin befatning med drapet seint i går kveld. Mannen skal framstilles for retten på mandag, melder nyhetsbyrået AP. Det oppgis ikke noe motiv for drapet.

Under en minnestund i dag berømmet hennes eks-mann, tidligere president Frederik de Klerk, politiet for rask oppklaring av saken. Han oppfordret også sine landsmenn til å få bukt med landets enorme kriminalitet.

Funnet drept

Marike de Klerk ble funnet drept i sin leilighet i Cape Town tirsdag ettermiddag. Det var hennes frisør som fant henne, og rettsmedisinere antar at Marike de Klerk da hadde vært død i over tredve timer. Obduksjonsrapporten viser at Marike ble knivstukket, og deretter kvalt til døde. Ingenting var stjålet fra boligen.

I går gikk sør-afrikansk politi til pågripelse av sikkerhetsvakten ansatt ved boligkomplekset der Marike bodde. Politiet mistenkte allerede da den 21-årige vakten for drapet på landets tidligere førstedame.

Marike var kona til Sør-Afrikas siste aphartheidpresident, Frederik de Klerk. Også Marike var politisk aktiv og ledet kvinneorganisasjonen til mannens parti. De skiltes etter 39 års ekteskap i 1998, og har to barn sammen. Marike de Klerk skal begraves i Pretoria i morgen.

Gjorde vendereis

I 1993 mottok Frederik de Klerk Nobels fredspris sammen med Nelson Mandela. Året etter tok Mandela over som landets første fargede president.

Da Marikes dødsfall ble kjent på onsdag var eks-mannen på vei til Oslo og Nobel-festlighetene i forbindelse med Alfred Nobels fredspis' 100-årsjubileum. han gjorde vendereis da han fikk vite at eks-kona var funnet drept.

Marike de Klerk er den siste i en lang rekke framstående personer som har blitt ofre for vold og drap i Sør-Afrika. Landet er et av verdens mest voldelige, og i fjor ble 21 000 mennesker drept.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!