Tilstår millionsvindel med fisk

Fiskeeksportøren Jarle Kvalheim skal ha tilsått å ha forfalsket momsoppgaver. Politiet mener det dreier seg om minst 220 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går raidet Økokrim bedriften OK-Fish Kvalheim AS på Måløy i Sogn og Fjordane. Førstestatsadvokat Petter Nordeng sier nå til Bergens Tidendes nettutgave at daglig leder og eneeier Jarle Kvalheim har tilstått forfalskning av momsoppgaver helt siden 1995. Det er to år lenger enn det han har siktet for.

Saken ligger dermed an til å bli en av de virkelig store momssakene i Norge. Kvalheim er siktet for å ha unndratt 220 millioner - halvparten over halvåparten så mye som de 400 millionene i avgiftsunndragelser Tollvesenet avdekker i et normalår.

OK-Fish, som i fjor omsatte for 600 millioner kroner, driver med oppdrett, innkjøp og eksport av fisk. Politiet mistenker bedriften for å ha handlet inn fisk for eksport, som ikk er momspliktig, for så senere å kreve refusjon for moms som aldri er betalt.

Ved siden av fiskeeksporten er Kvalheim aktiv i Senterpartiet, og er varamann til kommunestyret i Vågsøy. Han skal ifølge TV 2s nettutgave ha vært en av de mektige bakspillerne da småpartiene kuppet ordføreren etter valget for tre år siden.