Tilstår sex med fem ungjenter

- Jeg er delvis skyldig, sa den ene tiltalte (30) i Kabelvågsaken i retten i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 30-åringen fra Kabelvåg innrømmer at han i tidsrommet 2000 til 2002 hadde sex med fem jenter på 14 og 15 år fra samme venninnegjeng, men han hevder at han trodde jentene var over 16 år.

- Jeg burde ha sjekket alderen, men poenget er at jeg ikke visste hvor gamle de var, sa mannen ifølge Lofotposten i Lofoten tingrett i går.

30-åringen er hovedtiltalt i den såkalte Kabelvågsaken. Mannen er tiltalt for å ha hatt samleie med fem jenter under 16 år, den yngste bare 14 år.

Den andre tiltalte i saken, en jevngammel mann fra Kabelvåg, nektet straffskyld i retten i går. Ifølge påtalemyndigheten skal han ha hatt sex med to av de fornærmede ungjentene, noe han nekter.

To andre menn fra distriktet møtte i forhørsretten for tilståelsesdom i forrige uke.

Sjekket ikke alderen

Ifølge 30-åringen spurte han aldri jentene hvor gamle de var, men han skal ha spurt om de var «lovlige». Dette skal jentene ha svart ja på. Aktor spurte om han hadde for vane å spørre jenter om de er «lovlige».

- Hvis jeg er usikker. Jeg burde vel kanskje ha ordlagt meg på en annen måte, svarte han ifølge lokalavisa.

30-åringen understreket i retten at han aldri presset noen av jentene til sengs.

- Han visste

Tre av de seks fornærmede ungjentene forklarte seg for retten i går. Ifølge forklaringen til den ene, som nå er 18 år, skal tiltale ha visst at hun bare var 15 år gammel da han hadde sex med henne, melder Avisa Nordland.

Ved ett tilfelle skal mannen, so da var 26 år gammel, ha gjennomført samleie med henne i en båt. Jenta hevder hun ikke husker hva som skjedde på grunn av alkoholrus, men at hun ble fortalt om hendelsen av en venninne.

Jenta bekreftet at det var hun og venninner som inviterte tiltalte og en kamerat til festivalstedet.

Sex mot sprit

Det var i februar i fjor at flere unge jenter fra Kabelvåg sto fram og fortalte at voksne menn i bygda fôret dem med sprit i bytte mot sex.

Ungjentenes historier ble tatt på alvor i det lille samfunnet. Både barnevern, oppvekstsjef, rådmann og ordfører arrangerte flere møter på Kabelvåg ungdomsskole.

- I samarbeid med skolens foreldreråd skal vi diskutere situasjonen med elevråd, rektor og lærere, politi og helsesøster. Nå er det viktig å fokusere på at jentene og foreldrene skal få tryggheten og tilliten tilbake, sa ordføreren til Dagbladet i fjor.

I oktober i fjor tok statsadvokaten i Nordland ut tiltale mot fire menn.