Nigeria-båtene i retten:

Tilstår tyveri, men ikke korrupsjon

Orlogskapteinen som solgte «Nigeria-båtene» er glad for at rettssaken er i gang.

I RETTEN: Saken mot den pensjonerte orlogskapteinen Bjørn Stavrum (t.h) startet i Oslo Tingrett i dag. Den omfattende tiltalen knytter seg til avsløringene rundt de såkalte «Nigeria-båtene». Her er han sammen med sin forsvarer Kim Ellertsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I RETTEN: Saken mot den pensjonerte orlogskapteinen Bjørn Stavrum (t.h) startet i Oslo Tingrett i dag. Den omfattende tiltalen knytter seg til avsløringene rundt de såkalte «Nigeria-båtene». Her er han sammen med sin forsvarer Kim Ellertsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I dag, snart to år etter at Dagbladet begynte arbeidet med avsløringene rundt de såkalte «Nigeria-båtene», startet rettssaken mot den pensjonerte orlogskapteinen Bjørn Stavrum i Oslo tingrett.

- Jeg er glad for å komme i gang, men det er ikke moro å ha havnet i denne situasjonen, sier han til Dagbladet.

Omfattende tiltale

Stavrum var mannen som hadde ansvaret for salg av Forsvarets utrangerte marinefartøy, og står tiltalt for grov korrupsjon, underslag, tyveri og brudd på det norske eksportregelverket.

OMFATTENDE: Det er satt av fem uker til saken. Her diskuteres det mellom førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim og forsvarerteamet Rasmus Woxholt og Kim Ellertsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OMFATTENDE: Det er satt av fem uker til saken. Her diskuteres det mellom førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim og forsvarerteamet Rasmus Woxholt og Kim Ellertsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Bakgrunnen for tiltalen er Dagbladets avsløringer om at minst 13 utrangerte marinefartøy har gått fra Norge til paramilitære i Vest-Afrika.

Et av hovedtemaene for den omfattende tiltalen mot Stavrum gjelder sju av skipene, støttefartøyet KNM «Horten» og de seks missiltorpedobåtene KNM «Hauk», «Tjeld», «Terne», «Falk», «Jo» og «Geir». Alle ble solgt via det britiske selskapet CAS Global til det nigerianske sikkerhetsselskapet Global West Vessel Specialist som driftet en privat væpnet kystvaktflåte på vegne av av det nigerianske kystverket NIMASA.

Stavrum mottok drøyt 900 000 kroner (154 853 dollar) direkte inn på sin private DNB-konto fra CAS Global. I tillegg mener Økokrim at han fikk skrapprisen på 55 853 kroner for to skipskrybber som CAS Global eide i forbindelse med ombygging av båtene i Horten.

I en annen del av saken er han tiltalt for å stjålet en av propellene til den utrangerte fregatten KNM «Narvik» som er museumsskip i Horten. Denne solgte han som skrapjern til 148 010 kroner.

Innrømmer tyveri

Da rettssaken mot ham startet i dag, svarte Stavrum «nei» på skyldsspørsmålet i forhold til de mest alvorlige tiltalepunktene knyttet til korrupsjon, underslag og økonomisk utroskap.

Men han innrømmet straffskyld for tyveriet av propell og aksling. I tillegg innrømmet han delvis straffskyld for tyveri av de to skipskrybbene. Dette mener forsvarerne ikke handler om korrupsjon, men at det var bukker han hadde stjålet fra Forsvaret for egen vinning.

Det er satt av fem uker til saken, som også omfatter forhold knyttet til orlogskapteinens ansvar for avhending av langtidslagrede kystfort rundt om i Norge. Sommeren 2015 kunne Dagbladet avdekke at den pensjonerte offiseren omga seg med dyrt forsvarsutstyr på familiens sommersted, inkludert en RIB til 650 000 kroner, en ATV til 132 500 kroner og en fliskutter til 198 750 kroner.

Spent på forklaring

I morgen vil aktoratet starte utspørringen av Stavrum. Det knytter seg stor spenning til hva han vil si, særlig knyttet til de alvorligste punktene om korrupsjon, økonomisk utroskap og ulovlig eksport av militært flerbruksutstyr.

Etter at Stavrum ble pågrepet og avhørt i en norsk-britisk politiaksjon 20. januar i 2015 har han nektet å forklare seg overfor Økokrim. Derfor har han aldri forklart seg i forhold til de fleste av tiltalepunktene som har blitt til underveis i etterforskningen.

Likevel valgte han å gi en forklaring for Stortingets kontrollkomité i 2015 der han var han åpen på at han hadde gjort feil han angrer på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer