KRIMINALITET: Norsk Bergverksmuseum karakteriserer tyveriene og innbruddene i sølvgruvene som grov kriminalitet. Her er Geir Loe Winsrygg, som har dokumentert plyndringene, sprengningene og forsøplingen av gruvegangene, på vei ned i gruva. Foto: Privat
KRIMINALITET: Norsk Bergverksmuseum karakteriserer tyveriene og innbruddene i sølvgruvene som grov kriminalitet. Her er Geir Loe Winsrygg, som har dokumentert plyndringene, sprengningene og forsøplingen av gruvegangene, på vei ned i gruva. Foto: PrivatVis mer

Tilstår tyverier fra sølvgruvene

Mannen som ble tatt på fersk gjerning i sølvgruvene på Kongsberg, har i politiavhør erkjent å ha stjålet sølv og mineraler for nærmere 1,2 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG (Dagbladet): - Det har vært en omfattende etterforskning, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia i Søndre Buskerud politidistrikt.

Politiinspektøren regner med at tiltalen mot en 48 år gammel mann fra Drammen er klar i slutten av mai måned.

Mannen ble tatt på fersk gjerning da han kom opp fra sølvgruvene. Under ransakelse hjemme hos ham, fant politiet en større samling med mineraler.

Tilstått
- Siktede har i avhør erkjent forhold fra sølvgruvene. Vi har fått stipulert verdien på det som kan spores til sølvgruvene til om lag 1.1 millioner kroner.

ENORME VERDIER: - Bare denne lille biten — som veier rundt 90 gram — har en samlerverdi på rundt 15?000 kroner, sier Geir Loe Winsrygg. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ENORME VERDIER: - Bare denne lille biten — som veier rundt 90 gram — har en samlerverdi på rundt 15?000 kroner, sier Geir Loe Winsrygg. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Vi ønsker nå et nytt avhør av mannen, hvor vi skal få hans forklaring om mineralene fra et fredet område på Hardangervidda.

- Det ble hjemme hos siktede funnet det sjeldne mineralet anatase og noe kvarts fra det fredede området. Denne delen av beslaget er av uavhengige eksperter anslått å ha en markedsverdi på cirka 900.000 kroner, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia.

Foreløpig er ingen andre siktet i saken fra sølvgruvene på Kongsberg. Men det er avdekket at en tidligere leder ved Norsk Bergverksmuseum i Kongsberg, skal ha kjøpt mineralet anatase av 48-åringen. Anatase stammer fra det fredede området på Hardangervidda.

Museumssjefen
- En tidligere ansatt ved Norsk Bergverksmuseum er mistenkt. Vi avventer rettssaken mot 48-åringen før vi går videre med etterforskningen mot mannen som var ansatt ved museet, sier politiinspektør Seljordslia.

VERDIFULL:  Anatase er et sjeldent og svært ettertraktet mineral.
VERDIFULL: Anatase er et sjeldent og svært ettertraktet mineral. Vis mer

Det er dokumenter fra Norsk Bergverksmuseum som viser at den tidligere ansatte kjøpt anatase fra det fredede området på Hardangervidda av 48-åringen. Kjøpesummen skal ha vært 40.000 kroner.

- I politiavhør har den tidligere museumsansatte erkjent de faktiske forhold, men nekter straffskyld, sier politiinspektør Seljordslia.

To politimenn
48-åringen som nå blir tiltalt er ikke alene om ulovlig å ha vært i sølvgruvene på Kongsberg. I mineralmiljøet har det i mange år vært kjent at flere personer skal ha tatt seg til rette og forsynt seg av skattene i sølvgruvene.

Mineral-miljøet som har engasjert seg etter tyveriene av mineraler fra sølvgruvene, og fra det fredede området på Hardangervidda, hevder også at navngitte polititjenestemenn har vist en uvanlig interesse for sølvtrådene fra Kongsberg og anatase fra Hardangervidda.

OMFATTENDE ETTERFORSKNING: - Etterforskningen har vært omfattende, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
OMFATTENDE ETTERFORSKNING: - Etterforskningen har vært omfattende, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

En av politimennene har lagt ut deler av sin steinsamling på internett. På hjemmesiden er det lagt ut bilder mineraler fra det fredede området på Hardangervidda, samt bilder og dokumentasjon av mineraler med sølvtråder fra gruvene på Kongsberg.

En annen politimann skal i følge mineralmiljøet også ha vært svært aktiv, og bygget opp en egen steinsamling. Han har derimot ikke lagt ut verken bilder eller dokumentasjon som er alment tilgjengelig på internett.

- Fortsatt etterforskning
Dagbladet har forgjeves forsøkt å få kontakt med de to polititjenestemennene.

- Saken er ikke ferdig etterforsket. Men det var ukjent for meg at ansatt i politiet kan være i besittelse av mineraler som er ulovlig tatt ut fra sølvgruvene på Kongsberg og anatase fra det fredede området på Hardangervidda, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia til Dagbladet.

INNGANG: De som har tatt seg ulovlig inn i gruvene har fjernet store rullesteiner og med hjelp av klatretau firt seg ned i gruvene. Foto: Privat
INNGANG: De som har tatt seg ulovlig inn i gruvene har fjernet store rullesteiner og med hjelp av klatretau firt seg ned i gruvene. Foto: Privat Vis mer

- Vil politimennene bli avhørt?

- Foreløpig har vi ikke grunnlag for å utvide saken. Men etterforskningen er ikke avsluttet, sier politiinspektør Seljordslia.