Tilsto drap - ble frifunnet

En 48-åring tilsto å ha drept, og ble idømt ni og et halvt års fengsel av byretten. I går kveld ble han frikjent av juryen i lagmannsretten, melder Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det brutale drapet fant sted natt til 25. januar i fjor. Offeret ble funnet med 39 knivstikk i brystet, fire av dem dødelige. Den drepte var en 69 år gammel mann, som 48-åringen var blitt kjent med på et behandlingshjem for alkoholikere.

Låst leilighet

48-åringen meldte selv fra om drapet, men pekte ut avdødes bror som skyldig overfor politiet da de fikk brutt seg inn i den låste leiligheten. Kun offeret, hans bror og 48-åringen var da på åstedet.

En blodprøve viste at sistnevnte hadde 3,22 i promille. I det første politiavhøret påsto 48-åringen at offeret selv hadde påført seg skadene, men i løpet av det andre avhøret tilsto han å ha satt seg overskrevs på 69-åringen for så å stikke ham med en brødkniv.

Denne tilståelsen trakk han imidlertid 48-åringen tilbake. Han hevdet å ha så sterke abstinenser da han tilsto, at han ville si hva som helst for å slippe unna avhøret.

Ikke trodd

Flertallet i Kristiansand byrett trodde ikke på denne forklaringen. Rettens formann og den ene legdommeren la stor vekt på at det mannen sa i avhøret stemte godt overens med andre opplysninger i saken. Mindretallet og den andre legdommeren mente det var sannsynlig at 48-åringen var skyldig, men mente at det ikke var bevist «utover rimelig tvil», skriver avisen.

Løslatt

Påtalemyndigheten anket dommen på ni og et halvt år med inntil fem års sikring, fordi man mente straffen var for mild. 48-åringen anket fordi han mente å være uskyldig dømt. Etter 13 måneder i varetekt ble 48-åringen løslatt i går kveld.

Advokat Trygve Staff, 48-åringens forsvarer, sier det er gledelig at en mangeårig alkoholiker kan ha en sjanse i rettsapparatet.

- Jeg antar at lagretten (juryen) mener at tilståelsen ikke gir tilstrekkelig trygghet for at det er min klient som er gjerningsmannen, sier Staff til avisen.