Tilsto for å redde venninnen

NEW YORK (Dagbladet) - Natasha ville ikke være årsak til at venninnen Crystal skulle havne i den elektriske stol, sier Madonna Wallen (56) fra Betsy Layne, Kentucky, til Dagbladet dagen etter at datteren, Natasha Wallen Cornett (19), og hennes fem medtiltalte erklærte seg skyldige i drapene på Lillelid-familien i Tennessee den 6. april i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ville blitt en grusom rettssak, sier Madonna og føyer til at hun alltid vil «støtte Natasha». De seks tiltalte ungdommene sto fredag foran dommer James E. Beckner i Greenville, Tennessee og erklærte seg skyldige i drapene på Vidar og Delphina Lillelid og datteren deres, seksåringen Thabita. Da Natasha Cornett, Crystall Sturgill (18), Karen Howell (17), Dean Mullins (20), Joe Risner (21) og Jason Bryant (15) hadde skrevet under på tilståelsen og fraskrevet seg enhver mulighet til å anke skyldspørsmålet i framtida, trakk aktor i saken, statsadvokat C. Berkeley Bell tilbake påtalemyndighetens krav om dødsstraff for de fire eldste ungdommene. Forutsetningen for denne avtalen var at alle seks ungdommene samlet erklærte seg skyldige.

Da de seks svarte «ja» på spørsmålet fra dommer Beckner, var stemmen til Natasha såvidt hørlig i rettslokalet.

«Ofret seg»

- Var det en vanskelig beslutning å ta for Natasha?

- Ja, det var det. Natasha ringte til meg og spurte meg hva jeg mente, og jeg sa til henne at jeg ikke kunne gi henne hjelp til å ta denne beslutningen. Denne beslutningen måtte hun ta selv. Det er hun som må leve med den. Da sa hun «jeg vil ikke være årsaken til at noen, som for eksempel Crystall (Sturgill) får dødsstraff». For hun visste at Karen (Howell) uansett ikke ville bli dømt til døden. Men hun selv, Crystall, Dean og Joe kunne fått dødsstraff. Hun ville ikke at det skulle skje, sier Madonna Wallen til Dagbladet.

- På en måte ofret hun seg selv fordi det ikke var noen annet måte å gjøre det på. Det ville ha blitt en grusom rettssak hvis den hadde gått sin gang. Jeg synes ikke Lillelid-familien heller skulle være nødt til å gå gjennom det. De ville kommet på TV, og de bildene (fra åstedet) ville blitt vist. Det ville blitt grusomt for hele landet å se dette. Jeg tror kanskje det var best at det ble slik det nå er blitt. Jeg håper bare at Natasha kan leve med det.

«Har det ikke bra»

- Tror du hun klarer det?

- Jeg vet ikke.

- Hvordan er det med henne nå?

- Ikke så bra. Hun hadde hatt det bedre hvis hun kunne fått være sammen med de andre jentene. Da ville hun vært ok. Men akkurat nå sitter hun i den vesle isolatcella. Hvis de nå bare kunne latt alle jentene få være sammen siden det ikke lenger kan koke opp noen historier. Det ville ha hjulpet dem gjennom dette hvis de bare kunne få ha noen å snakke med akkurat nå. Disse ungene har kjent hverandre lenge. Crystall og Natasha har kjent hverandre siden de var 4-5 år gamle, og Karen de siste 4-5 årene. Det ville ha hjulpet Natasha dersom hun kunne fått være sammen med Karen, men det er opp til sheriffen om de skal få lov til å være sammen i et rom alle sammen.

«Ikke morder»

- Alle skrev under på denne avtalen. Hadde de noen drøftinger seg imellom på forhånd?

- Nei. Ingen av dem snakket med de andre. det var bare advokatene med sine klienter. Så bestemte de seg ut fra det. De kan ikke si at Natasha var lederen. De driver fremdeles med dette Satan-stoffet i avisene. Jeg forstår ikke det. Dette var noe Eric Conn (Natashas første forsvarer) fant på. Og selv om hun sa noe av dette.... hun er ei jente som kan bli forledet, og selv om hun trodde på noe av dette ...hun liker å legge horoskoper, men det betyr ikke at hun er en morder.

- Ringte advokatene deg i går?

- Nei. Men jeg snakket med Natasha.

- Hva mener hun?

- De undertegnet dette fordi det gjorde at de ikke ville få dødsstraff. De ble fortalt at dersom saken kom opp for retten var det svært sannsynlig at de kom til å bli funnet skyldige. Natasha sa at hun kunne ikke holde ut tanken på hun skulle bidra til at noen ble dømt til den elektriske stolen. De vet hvem som skjøt, og likevel må alle sammen betale for det. Natasha sier at de antakelig vil få livstidsdom, eller livstidsdom uten mulighet for benådning, forteller Madonna Wallen. Hun sier at hun har det vondt og forsøker å forstå det som er skjedd i saken mot datteren hennes.

«I fengsel hele livet»

- De har allerede fått 25 år for å ta bilen og for kidnappingstiltalen. Straffen for drapstiltalene vil bli lagt oppå dette. De kan få livstidsdom eller livstidsdom uten mulighet for benådning. Fengsel på livstid betyr femti år, og fengsel på livstid uten mulighet for benådning betyr akkurat det. De kommer til å sitte i fengsel for resten av livet. Uansett om de forsøkte å stanse (drapene) uten å klare det. Det betyr ingenting. Vi har underlige lover i dette landet.

- Føler du en viss grad av lettelse over at Natasha ikke lenger risikerer å bli dømt til døden?

- Ja, men du vet. Hun kommer til å leve et liv i fengsel. Hun kommer ikke til å være død der inne, men hun kommer aldri ut. Selv om hun får 50 år, vil hun være sytti år når hun kommer ut. Men det var hennes eget valg. Jeg hjalp henne ikke med dette valget. Hun gjorde dette på egen hånd. Hun holdt ikke ut tanken på at en av venninnene hennes skulle havne i den elektriske stolen. Så hun bestemte seg for at hun ville godta avtalen sammen med de andre. Det er slik hun er. Som du kan forstå er det vanskelig for meg å leve gjennom dette.

- Det er ikke vanskelig å forstå.

- Men det er tyngre for henne, og jeg må forstå det.

«Gråt da hun så bildene»

- Og du kommer selvsagt til å være der for å støtte henne?

- Selvsagt vil jeg det. Alltid. Alltid. Natasha gråt da hun så bildene (av de døde fra åstedet). Rettsmøtet på tirsdag var første gang Natasha så bildene av menneskene. Hun og Karen brøt sammen. Jeg kastet også et blikk på dem og de var virkelig, virkelig grusomme. De har satt disse bildene inn i albums. Jeg satt ved siden av en av etterforskerne, og jeg fikk se... jeg kastet et blikk på noen av dem... ikke i detalj... det ville jeg ikke... men jeg så bilder av den vesle gutten ... og det var så grusomt....Jeg forstår ikke hvordan de kan ha gjort dette, sier Madonna og gråter.

- De (Vidar, Delphina og Thabita) er borte for alltid og den vesle gutten (Peter) vil alltid huske hva som skjedde med mamma og pappa. Han må leve med det. Og disse ungene må også leve med minnene om det som skjedde.

«Hun var der»

Madonna Wallen er uføretrygdet, og har fått hjelp og støtte fra kirkesamfunnet hun tilhører. I går satt hun og ventet på telefon fra noen i kirken, men inntil i går formiddag var det ingen som hadde ringt.

- Jeg tror kanskje ikke at de forstår hva dette innebærer. Og kanskje tror de at Natasha var med på dette fordi hun har erklært seg skyldig. Men det var hun ikke. Hun var tilstede, og det er det som gjør henne gjør henne skyldig, sier Madonna.

Natasha Cornett
NATASHAS MOR: -Det ville blitt en grusom rettsak, sier Madonna Wallen til Dagbladet.