Tilsto overgrep - slapp tiltale

En 18-åring erkjente straffskyld for å ha hatt samleie med ei mindreårig jenta (14).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter at saken var ferdig etterforsket, henla statsadvokaten saken. Begrunnelsen var at 18-åringen og jenta var jevnbyrdige i alder og utvikling. Etter en anke fra jentas advokat i fjor, tok ikke riksadvokaten klagen til følge.

Den spesielle overgrepssaken har likevel endt med at jenta får en oppreisning.

Erstatningsnemnda for voldsofre har tilkjent jenta 20.000 kroner for såkalt ikke-økonomisk skade. Dette skjer, etter at Kontoret for voldsoffererstatning først avslo jentas søknad om oppreisning for sexovergrep.
Smilte 18-åringen forklarer til politiet at samleiet skjedde hjemme på hans sofa, og at jenta både smilte og var enig i at de skulle ha sex.

- Jeg visste at hun var under 16 år, og jeg erkjenner straffskyld, fortsatte 18-åringen.

Jenta forklarer at hun både fikk sjokk og ble handlingslammet, og greide ikke å gjøre motstand.

- Jeg sa på forhånd klart fra om at jeg ikke ønsket å ha samleie, sier hun til politiet.

Ifølge vedtaket om å tilkjenne oppreisning, er det ikke framlagt dokumentasjon på at jenta har fått en psykisk skade som følge av forholdet. Nemnda anser imidlertid at seksuelle overgrep mot mindreårige medfører betydelig risiko for psykiske skader.

- Det er også anført fra jentas advokat at jenta bærer preg av forholdet, heter det.
Ikke tvang Nemnda viser til at henleggelsen er begrunnet i jevnbyrdighet i alder og utvikling mellom jenta og oppgitt skadevolder (18-åringen), men at både de objektive og subjektive straffbarhetsvilkårene i straffelovens paragraf for overgrep mot barn under 16 år er oppfylt.

- På denne bakgrunn anser nemnda at jenta skal ha oppreisning for den krenkelsen hun er påført. Nemnda finner at oppreisningen passende kan settes til 20 000 kroner. Ved vurderingen er det sett hen til at jenta bærer preg av forholdet, og at det ikke var noe kjærlighetsforhold mellom jenta og oppgitt skadevolder, ifølge vedtaket.

Nemnda mener at jenta ikke har vært utsatt for tvang.