Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilsto sex-overgrep - ble ikke hørt

Neste offer: datteren (3). Nå vil SEFO straffe lensmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ET STED PÅ VESTLANDET (Dagbladet): 19. august 2001 oppsøker en småbarnsfar i 30-åra Det eldste råd i sin menighet Jehovas vitner et sted på Vestlandet. I forsamlingslokalet Rikets Sal betror han dem i detalj mangeårige incestovergrep mot sine mindreårige døtre og stedøtre. I to dager skrifter han om sin brutale skyggeside. Småbarnsfaren tror han kan gjøre opp for sine synder, for så å vende tilbake til et vanlig liv med familien og menigheten. Kona - som ikke kjenner til overgrepene - har nettopp rømt fra ham. Hun så ingen annen utvei enn å la ham beholde barna.

Han har fremdeles ikke forbrutt seg mot yngstejenta, som er tre år.

Ble boende

De neste dagene går telefonlinjen varm mellom menighetskontoret i vestlandsbygda og landskontoret til Jehovas vitner på Østlandet. Konklusjon: Politiet skal varsles.

En måneds tid seinere, i september 2001, tropper to menighetsledere opp på lensmannens kontor. De forteller i detalj om overgrepene. Lensmannen noterer, og ber dem levere en skriftlig anmeldelse, noe de ikke ønsker.

-  Vi fortalte alt og lot det være opp til lensmannen hva som måtte gjøres, sier en av de to menighetslederne i Jehovas vitner til Dagbladet.

Men ingenting skjer. Småbarnsfaren blir angivelig utstøtt fra menigheten. Men han blir boende med barna i ytterligere ett år og åtte måneder.

Sjur års forvaring

Søndag 18. mai 2003 varsler ei lita jente sin mor om at nabomannen viser pornofilmer for barn. Nå blir han politianmeldt.

-  Først da begynner saken å rulle, forteller Asbjørn Stokkeland, bistandsadvokat for de mindreårige ofrene.

Den ene av stedøtrene benekter alt, den andre begynner etter hvert å fortelle om overgrepene til politiet. I løpet av sommeren legger familiefaren kortene på bordet. I juli i år ble han dømt til inntil sju års forvaring, for utuktig omgang og voldtekt mot mindreårige.

De fire ofrene fikk til sammen 320 000 kroner i erstatning.

Overgrep etter varsling

I rettssaken kom det for en dag at faren begynte å forgripe seg mot sin tre år gamle datter etter at lensmannen var varslet av Jehovas vitner.

-  Overgrepene mot den yngste jenta kunne altså vært unngått totalt, sier statsadvokat Tormod Haugnes, aktor i saken. I februar meldte han lensmannen til SEFO, politiets særskilte etterforskningsorgan. SEFO konkluderte i forrige måned med at lensmannen begikk grov uforstand, og snart avgjør Statsadvokaten i Rogaland hvorvidt han skal straffes, eventuelt med forelegg.

Troverdige vitner

-  Jeg reagerte på at lensmannen fikk opplysninger om straffbare forhold, uten å gjøre noe med det. Og vi snakker om troverdige vitner som forteller om utuktig omgang med mindreårige, herunder voldtekt, utdyper statsadvokat Haugnes.

Lensmannen skal ha funnet det vanskelig å etterforske saken, fordi menigheten nektet å levere skriftlig anmeldelse.

-  Alle opplysninger om mannens betroelser ble gitt lensmannen. Politiet er ikke avhengig av noen anmeldelse for å etterforske et forhold, sier statsadvokat Haugnes.

Men ofrenes mor syns det er urettferdig å klandre lensmannen. Han får ros, blant annet for å ha sørget for profesjonell hjelp til døtrene da saken begynte å rulle. Moren klandrer Jehovas vitner.

-  For feige

-  Selv når mannen melder seg for menigheten, er de for feige til å levere en formell anmeldelse, sier Asbjørn Stokkeland, ofrenes advokat.

Han reagerer også på at barna ble boende hos overgriperen, etter at menigheten meklet under samlivsbruddet. Selv om menigheten varslet lensmannen, var de klar over at barna ble boende hos den pedofile i over halvannet år. Ifølge Stokkeland hadde «Det eldste råd» en oppfølgingssamtale med overgriperen lang tid etter betroelsene.

-  Jehovas vitner har sittet stille og sett på at mannen har vært pedofil, uten å stanse ham, sier advokat Stokkeland, som mener rykter om mannen har versert i menigheten og boligstrøket i årevis.

Dagbladet har ikke lyktes i å komme i kontakt med lensmannen, som for tida ikke fungerer i denne stillingen.

Ledelsen ved Rogaland politidistrikt vil ikke kommentere SEFO-saken før statsadvokaten har konkludert.

-  Men det er verdt å notere seg at SEFOs innstillinger av og til blir snudd opp ned av statsadvokaten, sier visepolitimester Arne Hammersmark til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media