REAGERTE STRAKS: Kommunalsjef Gro Li Sletvold slo straks alarm. Samme dag som. læreren ble pågrepet for seksuelle overgrep mot to av skolens elever, ble han kontaktet per telefon. Neste dag ble han innkalt til møte. Foto: Line Brustad / Dagbladet
REAGERTE STRAKS: Kommunalsjef Gro Li Sletvold slo straks alarm. Samme dag som. læreren ble pågrepet for seksuelle overgrep mot to av skolens elever, ble han kontaktet per telefon. Neste dag ble han innkalt til møte. Foto: Line Brustad / DagbladetVis mer

Tilsto sexovergrep - får full lønn

- Men han får aldri jobb igjen som lærer her i kommunen, sier kommunalsjefen i Ringebu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips om denne typen saker? Ta kontakt med Dagbladets reportere Øystein Andersen på epost oand@dagbladet.no, eller Line Brustad på epost Lbr@dagbladet.no.

(Dagbladet): Rektor ved skolen i Ringebu ble varslet av politiet samme dag som læreren ble pågrepet 14. mai i år for seksuelle overgrep mot to av skolens elever.

Det gjorde også kommunalsjef i kommunen, Gro Li Sletvold. Hun forteller at læreren samme kveld ble kontaktet på telefon med varsel om suspensjon.

DETTE ER SAKEN: Som Dagbladet skrev i går ble overgrepene begått av læreren mot elevene avslørt etter at mora til den ene fornærmede jentenes kjæreste gikk til politiet med en bekymringsmelding. Foto: FAKSIMILE DAGBLADET LØRDAG 10. 11 2012
DETTE ER SAKEN: Som Dagbladet skrev i går ble overgrepene begått av læreren mot elevene avslørt etter at mora til den ene fornærmede jentenes kjæreste gikk til politiet med en bekymringsmelding. Foto: FAKSIMILE DAGBLADET LØRDAG 10. 11 2012 Vis mer

- Dagen etter innkalte rektor og jeg den siktede læreren til et møte. Han måtte levere fra seg nøklene, og mistet all tilgang til skolen, sier Sletvold til Dagbladet.

Uønsket for alltid Læreren har seinere tilstått overgrepene, og kommunen har sendt ham et brev der det framgår at han for alltid er uønsket som lærer i kommunen.

-  Slik er loven med krav om politiattest. Vi har fulgt Arbeidsmiljøloven hele veien i denne saken, og suspendert ham med lønn. Han vil få en oppsigelse når det foreligger juridisk grunnlag, sier Sletvold.

Slik er Arbeidsmiljølovens generelle bestemmelse om lønn under suspensjon, paragraf 15, punkt 13-3: Arbeidstaker beholder den lønn vedkommende hadde på suspensjonstidspunktet fram til suspensjonen opphører.

-FORDEL: Psykologspesialist og leder for traumeklinikken til Modum Bad i Oslo, Ingunn Holbæk mener det er en stor fordel for ofrene i denne overgrepssaken, at læreren har innrømmet forholdet.

- At han innrømmer forholdet vil jeg tro er til stor hjelp for jentene som har opplevd dette, sier Holbæk til Dagbladet. Foto: Privat
-FORDEL: Psykologspesialist og leder for traumeklinikken til Modum Bad i Oslo, Ingunn Holbæk mener det er en stor fordel for ofrene i denne overgrepssaken, at læreren har innrømmet forholdet. - At han innrømmer forholdet vil jeg tro er til stor hjelp for jentene som har opplevd dette, sier Holbæk til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

Lederen av Stortingets arbeids- og sosialkomite, Robert Eriksson (Frp), sier dette om saken:

- Politisk er det bred enighet om lønn under suspensjon fra jobb i straffesaker. Prinsippet om uskyld fram til dom er et rotfestet prinsipp. Arbeidsmiljøloven omfatter over 100 overenskomster for ulike yrkesgrupper. Prinsippet om lønn under suspensjon er det samme for alle, selv om størrelsen på lønn i slike perioder kan vurdere fra avtale til avtale, sier Erikson til Dagbladet.

Kan sies opp før dom Lovverket åpner for at arbeidsgiver kan gå til oppsigelse i tilståelsessaker før det foreligger en rettskraftig dom. Dagbladet har ikke fått bekreftet om Ringebu kommune har denne juridiske åpningen i lærersaken.

- Kommunen har hele tida hatt ønske om å opptre ryddig, og slike spørsmål er del av en personalsak, sier kommunalsjef Sletvold.

Hun sier at det har vært viktig for kommunen å håndtere overgrepssaken på en korrekt måte.

- Fokuset vårt har vært jentene. Allerede samme dag som vi ble kjent med overgrepene, hadde vi fire helsesøstre i beredskap. De kom i klassen og tilbød hjelp uten å presse seg på. Vi har ønsket å gi jentene en så normal skolehverdag som mulig. Samtidig har vi vært opptatt av å formidle at de to ikke har noen skyld, og at det er bra at overgrepene ble kjent slik at det ble satt en stopper for det, sier kommunalsjef Gro Li Sletvold.

Bare en skyldig - Den eneste skyldige i denne saken er læreren, som både har brutt tilliten han har fått - og loven, understreker hun.

Hun sier hun aldri hadde mistanke til ham.

- Jeg har ikke fått en eneste klage på ham. Det han har gjort er forkastelig, illojalt og et stort svik. Jeg er skuffet og sint. Rektor ved skolen ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til kommunalsjefen.

Straffesaken kommer i Sør-Gudbrandsdal tingrett, trolig på nyåret. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland avgjør om det blir en forenklet og lukket tilståelsessak, slik politiet innstiller på.