Tilstod drap på dødsleiet

67-åring kan ha utført drapene Fritz Moen ble dømt for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 67 år gammel sørtrønder kan være mannen som i 1976 og 1977 tok livet av henholdsvis Sigrid Heggheim og Torunn Finstad.


På sitt dødsleie på Sykehuset Namsos fortalte han personalet at han ville lette hjertet og samvittigheten sin før han døde, skriver Trønder-Avisa. Flere på sykehuset fikk høre ham fortelle at han hadde kvalt minst ei jente i Trondheim på 70-tallet.

Drepte i rus

Samtalen skjedde forrige helg, og etter mannens egen vilje ble politiet koplet inn.

To tjenestemenn fra politiet i Namsos avhørte mannen mandag kveld i ti minutter, der 67-åringen gjentok erkjennelsen, og sa han hadde noe med drapene på Sigrid og Torunn å gjøre.

- Han var ikke helt sikker på om han hadde utført begge, men iallfall det ene, forteller fungerende påtaleleder Kjell Erik Waclawczyk i Sør-Trøndelag politidistrikt til Trønder-Avisa.

Årsaken til at han var usikker var fordi mannen mente å ha vært ruset begge gangene.

Døde tirsdag

USKYLDIG DØMT: I oktober i fjor fastslo Borgating lagmannsrett at døve og delvis lammede Fritz Moen var uskyldig dømt for drapet på Sigrid Heggheim i 1977. Nå har en 67-åring fra Sørtrøndelag innrømmet på dødsleiet dette og det andre drapet Moen ble dømt for, drapet på Torunn Finstad i 1976. Foto: Scanpix
USKYLDIG DØMT: I oktober i fjor fastslo Borgating lagmannsrett at døve og delvis lammede Fritz Moen var uskyldig dømt for drapet på Sigrid Heggheim i 1977. Nå har en 67-åring fra Sørtrøndelag innrømmet på dødsleiet dette og det andre drapet Moen ble dømt for, drapet på Torunn Finstad i 1976. Foto: Scanpix Vis mer

Tirsdag ble etterforskere med god kjennskap til drapssakene sendt fra Trondheim til Namsos for å snakke mer med mannen. Men på vei til Namsos fikk de melding om at 67-åringen var avgått med døden.

Nå har politiet sikret blodprøver og DNA fra mannen, som skal sjekkes opp mot bevisene i saken. Videre er sykehuspersonalet som hørte mannens bekjennelser blitt avhørt.

Psykiatrisk pasient

I følge Trønder-Avisa skal 67-åringen i lange perioder av livet vært psykiatrisk pasient. Den tidligere fiskeren og oljeriggarbeideren var allerede i 1970 innlagt på Østmarka i Trondheim med angst, depresjoner og paranoide trekk.

Han var aldri gift, og etterlot seg ingen barn.

Kjell Erik Waclawczyk i Sør-Trøndelag politidistrikt sier til avisa at de tross psykiatribakgrunnen ikke har grunn til å tvile på det mannen har fortalt. Nå tar de sikte på en rask etterforskning, og muligens oppklaring av sakene.

Uskyldig dømt

Døve og delvis lammede Fritz Moen sonet 18,5 år i fengsel for drapene. Et drøyt halvår før han døde påsken i år, ble Moen renvasket for drapet på Sigrid Heggheim da gjenopptagelsessaken ble behandlet av Borgating lagmannsrett. Frikjennelsen kom på dagen 27 år etter at han ble pågrepet for ugjerningene.

Moen ble aldri frikjent for Torunn-drapet. Tidligere journalist og privatetterforsker Tore Sandberg var blant Moens viktigste støttespillere for å få begge drapssakene gjenopptatt. Men høyesterett beordret kun Sigrid-saken gjenopptatt.

Det blir nå opp til gjenopptagelseskommisjonen om også Torunn-saken skal vurderes på nytt etter den oppsiktsvekkende tilståelsen mer enn 30 år etter drapet.