Tilsvarer 2,6 millioner slukkede lyspærer

Strømleverandør målte effekten av Earth Hour.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

  (Dagbladet.no): Både store landemerker og de norske hjem sluttet opp om miljøkampanjen Earth Hour lørdag mellom klokka 20.30 og 21.30. 106 norske kommuner oppga i forkant at de ville delta i aksjonen for å skape oppmerksomhet rundt klimaforandringene, som Norge i år deltar i for første gang.

Rundt om i verden har arrangementet vært i full sving i flere timer allerede, og store byer som Beijing, Sydney, Paris og London slukket mange lys i løpet av kvelden. 4000 byer i 88 land har sluttet opp om det som ser ut til å bli verdens største miljøaksjon. 

Ifølge arrangørene blir i alt 829 landemerker mørklagt, blant annet Peterskirken i Roma, Egypts pyramider, Eiffeltårnet i Paris og Empire State Building i New York, som ble fulgt av blant annet Operaen, Nidarosdomen, OL-parken i Lillehammer og Stortinget her i Norge.


- Slukket 2,6 millioner lyspærer

Hafslund Nett, som er landets største nettselskap med sine om lag 540 000 kunder i Oslo, Akershus og Østfold, har fulgt effekten av kampanjen, skriver selskapet på sine nettsider.

- Som forventet slo kampanjen lite ut på det totale effektforbruket, da lys trekker en svært liten del av det totale forbruket i bygninger.  Kampanjen hadde dermed en mer symbolsk og visuell effekt. Totalt sank forbruket med 104 000 kW noe som tilsvarer 2,6 millioner 40 watts lyspærer klokken 20.30, sier Morten Schau som er informasjonssjef i Hafslund Nett.

I Oslo sank forbruket med 40 000 kW tilsvarende 1 million 40 watts lyspærer, og i Asker og Bærum sank forbruket med 8 000 kW tilsvarende 200 000 lyspærer. På Romerike og Follo sank forbruket med 40 000 kW tilsvarende 1 million 40 watts lyspærer

I Østfold sank forbruket med 16 000 kW tilsvarende 400 000 stk 40 watts lyspærer.


Earth fem-minutter

Omtrent på samme tid gikk lysene av rundt om i hele Europa. Flomlysene over Akropolis i Athen ble slått av, og det ble holdt en stor utendørskonsert i nærheten. Mange av Athens innbyggere deltok i en prosesjon med tente lys, ifølge AP.

Andre antikke landemerker som Colosseum i Roma ble også mørklagt. Eiffeltårnet, Louvre og Notre Dame i Paris lå også i mørke i kveld, men Eiffeltårnet hadde bare lysene av i fem minutter av sikkerhetsgrunner.

I Romania og Serbia gikk den store diskusjonen i forkant på om folk skulle skru av TVen midt i den viktige VM-kvalifiseringskampen mellom de to landene. Men i byer som Geneve, Berlin og i hele Spania skal det ha vært mange som har slukket lysene.Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer