Gasslekkasjen

- Tilsvarer åtte måneder dansk CO2-utslipp

Gassen som syder opp fra Østersjøen, der det er lekkasje i kablene Nord Stream 1 og Nord Stream 2, tilsvarer åtte måneder av Danmarks samlede CO2-utslipp, ifølge Greenpeace.

BOBLER OPP: Gassen som syder opp fra gasskablene som lekker i Østersjøen, skaper bobler i overflaten. Ifølge Greenpeace kan det lekke ut gass tilsvarende åtte måneder av Danmarks årlige CO2-utslipp. Foto: Det danske forsvaret via AP / NTB
BOBLER OPP: Gassen som syder opp fra gasskablene som lekker i Østersjøen, skaper bobler i overflaten. Ifølge Greenpeace kan det lekke ut gass tilsvarende åtte måneder av Danmarks årlige CO2-utslipp. Foto: Det danske forsvaret via AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Miljøorganisasjonens beregninger er basert på offisielle rapporter der det heter at det vil være et utslipp på om lag 155 millioner kubikkmeter gass per rør.

- Hele den mengden er nå i ferd med å lekke ut, sier Mads Flarup Christensen, som er nordisk generalsekretær i Greenpeace.

Utslippet kan beregnes ut fra forskjellige modeller for hvor lang nedbrytningstid metan har, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau. Greenpeace baserer seg på en nedbrytningstid på 20 år, slik FN gjør.

Da tilsvarer utslippet 30 millioner CO2-ekvivalenter, skriver Ritzau.

- Det tilsvarer det vi slipper ut i Danmark på åtte måneder, og det er en ganske voldsom mengde. Dette er nok en grunn til at vi må være varsomme med å satse framtida vår på fossile brennstoffer, sier Christensen.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen er blant dem som har slått fast at lekkasjen skyldes sabotasje.

Uklart hvor mye

Om man regner med at metan brytes ned på 100 år, fører gasslekkasjen til rundt en femdel av Danmarks årlige CO2-utslipp, skriver avisa Politiken, som også har regnet på utsluppet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.