BRÅK - IGJEN: Det har igjen og igjen vært kritikk rettet mot Goliat-plattformen i Barentshavet. Nå har Petroleumstilsynet funnet en rekke feil.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
BRÅK - IGJEN: Det har igjen og igjen vært kritikk rettet mot Goliat-plattformen i Barentshavet. Nå har Petroleumstilsynet funnet en rekke feil. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer

Tilsyn fant feil på feil på skandaleplattformen: - Vi krever at arbeidsministeren griper inn

- Det er uakseptabelt at det gang på gang avdekkes nye feil og mangler på Goliat, sier Tore Storehaug (KrF).

Onsdag skrev Dagbladet om alle avvikene Petroleumstilsynet har funnet etter tilsyn på Goliat-plattformen i Barentshavet.

Plattformen har vært gjenstand for omfattende sikkerhetsavvik også tidligere, i tillegg til en rekke kritiske spørsmål om eierskap, lønnsomhet og politisk styring fra tidligere oljeminister Terje Søviknes (Frp).

Tilsynet avdekker blant annet avvik ved brannspjeldet, ved nødavstengingssystem, ved elektriske installasjoner, ved opplæring, ved vedlikehold av sikkerhetskritisk utstyr, ved sikkerhetssystemer, ved avviksbehandling og ved risikostyring.

Krever statsrådens involvering

Det var likevel ikke aktuelt å stenge plattformen, ifølge tilsynet.

- Dersom vi mente det var fare for liv og helse, så hadde vi gjort det. Men vi anser driften på Goliat som forsvarlig, sier Petroleumstilsynet til Dagbladet.

SV er ikke tilfreds. Partiet forteller Dagbladet at de vil be arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ta affære.

- Goliat-plattformen har vært befengt med skandaler. Sikkerheten på plattformen har vært under enhver kritikk. Oljeselskapet Eni har med all tydelighet ikke tatt det ansvaret de har for å sikre arbeidere og miljøet. Derfor krever vi nå at arbeidsministeren griper inn, sier Lars Haltbrekken (SV) til Dagbladet.

Torsdag sendte han spørsmål til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) om hva hun aktet å gjøre med forholdene på Goliat.

KrF er enig

Han får støtte fra KrF.

- Sikkerhet skal være førsteprioritet på norsk sokkel. Det er uakseptabelt at det gang på gang avdekkes nye feil og mangler på Goliat, sier Tore Storehaug (KrF).

Han og Haltbrekken har lenge vært kritisk til Goliat-plattformen, som i tillegg til refs fra tilsynet, også har stått i en politisk storm i lang tid.

- Tilsynet mener jo driften er forsvarlig. Hvor kan du sitte i Oslo og anta noe annet?

- Det har vært så mange problem med Goliat-plattformen, den har vært stengt ned tidligere og jeg synes ikke det er noen stor grunn til å ha tillit til operatøren i denne saken. Derfor er det viktig at Stortinget nå få full klarhet i hva regjeringen har tenkt å gjøre for å sikre at driften framover er sikker for mennesker og miljø, svarer Haltbrekken.

Skandaleplattformen

Arbeids- og sosialministeren sier til Dagbladet at hun ikke kan kommentere saken foreløpig.

Blant annet har lønnsomheten ved Goliat vekket voldsom debatt. Tidligere oljeminister Terje Søviknes (Frp) hevdet først at det ikke fantes tall som viste hvor lønnsom Goliat-plattformen kunne bli, men de tallene fant Dagbladet hos Søviknes' eget direktorat.

Søviknes ble også beskyldt for å ha feilinformert Stortinget i saken da han først hevdet Goliat ble lønnsom i 2019. Søviknes hevdet deretter at 2024 var det riktige året for når Goliat skulle tjene penger til fellesskapet, men også dette regnestykke hadde mange feil, ifølge kritikerne.

Også sikkerheten på Goliat har vært kritisert: Brann, gasslekkasjer, fallende gjenstander og utilsiktede utslipp er blant minst 64 uønskede hendelser på Goliat.