Recoveryakademiet

Tilsyn med Recoveryakademiet: - Ikke brudd

Statsforvalteren har avgjort at demenssyke David Sørensen (53), som døde ved Recoveryakademiets bo- og omsorgssenter Stensbyhagen, fikk forsvarlig helsehjelp.

- FORSVARLIG: David Sørensen (53) døde på Stensbyhagen på Minnesund 16. april i fjor. Nå har Statsforvalteren i Oslo og Viken avgjort at han fikk forsvarlig helsehjelp på bosenteret. Foto: Nina Hansen/Dagbladet

- FORSVARLIG: David Sørensen (53) døde på Stensbyhagen på Minnesund 16. april i fjor. Nå har Statsforvalteren i Oslo og Viken avgjort at han fikk forsvarlig helsehjelp på bosenteret. Foto: Nina Hansen/Dagbladet

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vi har kommet til at det ikke foreligger brudd på helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1. Pasienten fikk forsvarlig helsehjelp.»

Slik avslutter Statsforvalteren i Oslo og Viken en tilsynssak mot Recoveryakademiets bo- og omsorgssenter Stensbyhagen på Minnesund.

I et drøyt halvår har Statsforvalteren gransket hendelsesforløpet før beboeren David Sørensen (53) døde ved senteret 16. april i fjor, av mat han hadde satt fast i halsen.

Dagbladet har omtalt saken flere ganger.

- Forsvarlig risikovurdering

Et sentralt punkt har vært personalets vurderinger da den demenssyke tidligere rusavhengige Sørensen gjentatte ganger i tida forut for hendelsen ikke svelget unna maten, så den samlet seg opp med risiko for kvelning.

I sin avgjørelse skriver Statsforvalteren at situasjoner som denne innebærer at det tas en «kalkulert risiko».

REGISTRERER AVGJØRELSEN: Ledelsen i Recoveryakademiet «registrerer» at Statsforvalterens konklusjon er at det ikke foreligger brudd. Bildet viser Recoveryakademiets sjef og storeier Ole Andreas Underland. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
REGISTRERER AVGJØRELSEN: Ledelsen i Recoveryakademiet «registrerer» at Statsforvalterens konklusjon er at det ikke foreligger brudd. Bildet viser Recoveryakademiets sjef og storeier Ole Andreas Underland. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

«I dette tilfellet mener vi at den risikovurderingen som ble foretatt har skjedd på en forsvarlig måte (..) og at personer med relevant og ulik kompetanse deltok i vurderingene. Resultatet er i tråd med god praksis. Det var også klart hvilke tiltak som skulle gjennomføres når maten hopet seg opp og satte seg fast», skriver kontrollorganet.

- Forsvarlig tidsforløp

Statsforvalteren skriver at det på tidspunktet for hendelsen var 1:1 bemanning, og at tiltakene ble tilpasset dagsformen, men at personalet ikke lyktes med å fjerne maten.

Grunnet upresise nedtegnelser, legger Statsforvalteren til grunn et annet tidspunkt for hendelsen enn det som står i journalen. Kontrollorganet tidfester den til klokka 12.43, og at AMK ble kontaktet 13.01.

Ambulansen ankom 13.18, men det lyktes ikke å redde Sørensens liv. Han ble erklært død etter cirka 40 minutters hjerte- og lungeredning.

«På denne bakgrunn vurderer vi at tiden fra hendelsen startet til AMK ble kontaktet, var forsvarlig», skriver Statsforvalteren.

- Misforståelser

Recoveryakademiets senter Stensbyhagen får likevel kritiske merknader til sin journalføring, som ble foretatt ni dager etter dødsfallet, av en leder som ikke var «direkte involvert i hendelsen».

«Det er vår vurdering at det er tilstrekkelig at en person nedtegner opplysningene, men i dette tilfellet burde opplysningene vært nedtegnet tidligere. En forsinket nedtegning har etter vår vurdering ført til misforståelser knyttet til tidslinjen i hendelsen», heter det.

Fra Recoveryakademiets regionleder Halvor Onarheim har Dagbladet fått følgende kommentar til Statsforvalterens avgjørelse:

«Vi registrerer at konklusjonen fra Statsforvalteren konstaterer at det ikke foreligger brudd på helse- og omsorgstjenesteloven i denne saken og at pasienten fikk forsvarlig helsehjelp.»

SKUFFET: - Jeg er fryktelig skuffet, og finner det vanskelig å forstå og akseptere, sier Michael Lybek etter at Statsforvalteren nå har konkludert granskningen av farens død. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
SKUFFET: - Jeg er fryktelig skuffet, og finner det vanskelig å forstå og akseptere, sier Michael Lybek etter at Statsforvalteren nå har konkludert granskningen av farens død. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Fryktelig skuffet

For David Sørensens sønn, Michael Lybek, er Statsforvalterens avgjørelse en skuffelse. Det siste halvåret har han lagt ned mye arbeid i å lese dokumenter om farens opphold på Stensbyhagen, og prøve å klarlegge hva som skjedde i forbindelse med farens dødsfall.

- Jeg er fryktelig skuffet, og finner det vanskelig å forstå og akseptere, sier Lybek til Dagbladet.

Nå vil han vurdere hvordan han, eventuelt, kan ta saken videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer