Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilsyn og politi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Helsetilsynet har bedt politiet etterforske om Jon Sudbøs jukseforskning har påført pasienter skade. Politiet «har større mulighet til å innhente opplysninger», hevder Helsetilsynet. Tilsynet har dessuten opprettet egen tilsynssak, men viser likevel en merkelig passivitet. Det har jo selv som oppgave å se til at helsepersonell holder seg til lov og god faglighet i sin yrkesutøvelse. Politiet har ingen spesiell kompetanse på dette området, og er avhengig av å innhente ekspertise, antakelig fra nettopp Helsetilsynet for å gjennomføre en forsvarlig etterforskning. Tilsynet har også bedt politiet om å sjekke hvilken rolle medforfatterne har hatt. Det kan nok være straffbart hvis medisinske anbefalinger er gitt i strid med hva som er medisinsk forsvarlig. Men medforfatterskap i vitenskap er neppe et strafferettsspørsmål.
  •  Det er nå snart trekvart år siden lege og forsker Jon Sudbø ble avslørt som juksemaker, og Helsetilsynet har hatt rikelig anledning til å gå saken etter i sømmene. Vi forstår godt at de ville avvente granskingskommisjonens rapport. Men et tilsyn som er verd navnet måtte kunne forberede sin egen behandling av saken i god tid, slik at arbeidet kunne avsluttes raskt. Slik det nå er blitt, går tilsynsarbeidet altfor sakte, og direktoratets egen sak blir etter hva vi forstår klar først i slutten av måneden. Men hva blir forholdet mellom tilsynssaken og politietterforskningen? Skal de frikoples hverandre? Helsetilsynet bør ikke skyve politiet foran seg i denne saken. Hvis det er slik at politiet kan innhente opplysninger som Helsedirektoratet er avskåret fra å innhente, må de heller be om at loven endres. Vi trenger ikke et tilsyn som ikke kan rydde opp selv når det er mistanke om faglig eller etisk svikt i helsevesenet.
  •  Dessverre er det ikke første gang vi ser at Helsedirektoratet toer sine hender når de står overfor vanskelige tilsynssaker. Det samme skjedde i den såkalte Bærum-saken om aktiv dødshjelp. Da viste det seg at det var vel tette bånd mellom legen som ble kritisert og ledelsen i direktoratet. Men politietterforskningen ble også brukt til å legge lokk over saken. Så lenge den var til etterforskning i politiet, kunne Helsetilsynet tie. Den gangen endte det som kjent med at helsedirektøren måtte gå.