Tilsynet bør granske LO

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil være i alles interesse om Arbeidstilsynet åpner en tilsynssak om arbeidsmiljøet i LO-

ledelsen. På den måten vil man få en uavhengig vurdering av forholdene i Folkets Hus. Nå har vi bare to versjoner om bakgrunnen for den dramatiske oppsigelsen fra tidligere internasjonal sekretær Ingunn Yssen. Påstand står mot påstand. De beskyldninger Yssen har kommet med, om mobbing og trakassering, er så alarmerende at Arbeidstilsynet bør ha et godt nok grunnlag for å gå inn. Særlig fordi saken har stor offentlig interesse. Vi hadde nær sagt; når skulle ellers tilsynet gå inn i en sak på eget initiativ. LO-leder Gerd-Liv Valla sa dessuten i går at hun «imøteser en rettssak».

I dette ligger det en overbevisning om at hun har sitt på det tørre i denne saken. Og er hun forberedt på en rettssak, bør hun også være forberedt på en uavhengig, kompetent gransking.

Det er oppsiktsvekkende at landets største arbeidstakerorganisasjon ikke har gjennomført arbeidsmiljøundersøkelser i sin egen stab siden tidlig på 1990-tallet. Det skjer årlig og i alle avdelinger i de fleste store bedrifter. Slike undersøkelser gir verdifull informasjon for ledelsen og representerer en trygghet for de ansatte. Jevnlige medarbeidersamtaler kan ikke erstatte slike undersøkelser. Maktforholdene mellom den over- og underordnede vil alltid være så ulike at ikke alle synspunkter kommer fram i slike samtaler. At medarbeiderne blir spurt anonymt, uten fare for noen form for represalier, er viktig for å få fram kritikkverdige forhold. Og formålet med å få fram kritikkverdige forhold må være at virksomheten eller organisasjonen får et enda bedre arbeidsmiljø. Perfekt blir det aldri. Det får være enhver arbeidsleders trøst.

En gransking fra Arbeidstilsynets side vil også gi LO anledning til å gi sin versjon i sin fulle bredde. Når kampen utkjempes i mediene må nødvendigvis forhold bli holdt tilbake. Dessuten vil hele LO være tjent med å få belyst alle sider ved denne saken. LO er definitivt ikke tjent med et inntrykk av at organisasjonen ikke holder orden i eget hus, men krever det i alle andres.