Tilsynet skjerpes

- Sikkerheten har blitt dårligere etter ansvarsreformen, hevder søsteren til den psykisk utviklingshemmede kvinnen som døde etter å ha blitt badet i glovarmt vann forrige torsdag. Et nytt lovforslag som skjerper tilsynet skal nå på høring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunene og bydelene både tilrettelegger tilbud for psykisk utviklingshemmede og har tilsyn med at tjenestene fungerer tilfredsstillende.

Et forslag som skal til høring i løpet av sommeren, går ut på å utvide statens tilsyn gjennom fylkesmannen, samt innføre en intern kontrollplikt for kommunene.

- Kommunene vil måtte redegjøre for kvalitet og oppfølging av tjenestetilbudet til Fylkesmannen, sier avdelingsdirektør Jo Flydal i Sosial- og helsedepartementet .

Bydelsutvalget ansvarlig

Brukeren, de pårørende eller hjelpeverge må sjøl ta kontakt med tilsynsutvalget for hjemmebaserte hvis de har noe å klage på.

Sidsel Grasli, som leder Norsk forbund for utviklingshemmede, tror ikke at rettssikkerheten er blitt dårligere med ansvarsreformen

- Problemet er at bydeler og kommuner tenker for mye gruppe og for lite individ, sier Grasli.

- Boligene likner på institusjoner. Røa bydel kan være et eksempel på dette, sier Grasli, og mener dødsfallet er dypt tragisk.

- Det er ufattelig at slikt kan skje med ansatte til stede. Jeg forstår godt de pårørendes reaksjoner, sier Grasli, som sjøl er mor til en voksen kvinne med utviklingshemming.

Gjennomgår rutiner

Halvparten av de ansatte i boligen mangler fagutdanning. Røa bydel har ennå ikke fått klarlagt om disse har gjennomført den lovpålagte opplæringen.

Tilsynsutvalget i Røa bydel består av to lokalpolitikere oppnevnt av bydelsutvalget.

- Det er vanskelig å si om tilsynsordningen har hatt noe å si for denne konkrete hendelsen, sier fungerende administrasjonssjef Thane Lange, som mener at kvalitetssikringen i boligen, som inneholder fire leiligheter, må bli bedre.

- Vi skal se på om noen av helse-, miljø- og sikkerhetstiltakene fra sykehjemmet i bydelen kan overføres til boligene, sier hun.

Røa bydel har sendt melding om dødsfallet til Fylkesmannen.

- Vi kan uttale oss mer konkret når vi kjenner utfallet av politiets etterforskning, sier Thane Lange.