Tilsynets ja til mangfold

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Medietilsynet kom i går med sin endelige beslutning i spørsmålet om Media Norge. Tilsynet konkluderer med at sammenslutningen mellom Schibsted-avisene og de store regionavisene overskrider normalgrensen for det samlede avisopplaget under ett eierskap. Medietilsynet har heller ikke funnet at Schibsteds forslag til justeringer i opplegget er tilfredsstillende. Tilsynet har valgt å legge vekt på at avisgruppens papir- og nettutgaver blir for dominerende.

Dermed faller Schibsteds forsøk på å slå under seg en stor del av de største mediehusene her i landet. Vi har hørt fra de aktuelle avisene og fra Schibsted at den eiermessige samordningen under Schibsteds paraply var et tiltak for å sikre mangfold og variasjon i norske medier. Det har vært vanskelig å se en slik følge av tiltaket, og Medietilsynet har derfor helt riktig valgt å sette foten ned. I virkeligheten ville sammenslutningen på lang sikt ha ført til betydelig redaksjonell samordning under samme eier. Men på både lang og kort sikt var sammenslutningen først og fremst økonomisk motivert.

Norske aviser har hatt en helt spesiell stilling i det norske demokratiet. De har vært sterkt regionalt og til dels lokalt preget, og de har vært bærere av sentrale verdier som ytringsfrihet og folkelig innflytelse på den politiske prosess. Det er først i seinere år de er blitt big business. Schibsteds aviser har vært en økonomisk gullgruve. Men med kjededannelsen er de blitt stor industri, der de publisistiske hensyn underlegges de økonomiske, som gjelder på børsen.

Dette er en utvikling som foregår over alt i vår del av verden. Eierkapitalen vil slå under seg mest mulig for å få størst mulig markedskontroll, ikke minst på annonsesiden. At en slik kapitalisme trenger statlige rammer for at konkurransen kan opprettholdes har vært kjent siden Adam Smiths tid. Medietilsynet har med sin beslutning vist at det tar på alvor sin oppgave, nemlig å opprettholde mangfold og konkurranse der den økonomiske logikk vil ha ensretting og størst mulig markedsmakt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer