Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilsynsrapport: Barnevernet brøt loven da 13-åring døde

Barnevernstjenestene i Bærum og Valdres får kritikk.

DØDE PÅ HYTTA: Ei 13 år gammel jente døde i en hytte på Beitostølen på nyttårsaften. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DØDE PÅ HYTTA: Ei 13 år gammel jente døde i en hytte på Beitostølen på nyttårsaften. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 13 år gammel jente døde på hytta i Beitostølen nyttårsaften, og jentas mor ble umiddelbart siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Den foreløpige obduksjonsrapporten viste nemlig at jenta døde av avmagring.  

Parallellt med politietterforskningen av mora, har det offentlige gransket sin egen rolle i saken. Granskingen slår fast at jenta har blitt sviktet av både barnevernstjenesten i Valdres og barnevernstjenesten i Bærum.

Det går fram i en fersk tilsynsrapport som ble offentliggjort i dag.

Grep ikke inn I rapporten får barnevernstjenestene i både Valdres og i Bærum kritikk.

Det er tidligere blitt kjent at førstnevnte fikk en bekymringsmelding fra jentas tidligere bostedskommune Bærum 17.november i fjor, men konkluderte med at det ikke hastet å gripe inn.

Fylkesmannen i Oppland konkluderer med at barnevernet i Valdres har brutt barnevernslovens krav om «forsvarlig vurdering og behandling av bekymringsmeldingene den mottok.»

Samtidig har også barnevernet i Bærum gjort flere brudd på barnevernsloven, viser rapporten.

Barnevernet i Bærum har fått totalt fire bekymringsmeldinger om jenta, og har startet to undersøkelsessaker som begge har blitt henlagt på feilaktig grunnlag, ifølge Fylkesmannen, som mener de har avdekt  «konkrete funn knyttet til manglende etterrettelighet i arbeidet»

Blant annet går det fram at det gikk tre måneder fra barnevernet startet den ene av undersøkelsessakene, og til noen i det heletatt snakket med jenta. 

- Tar det alvorlig Fylkesmannen i Oslo og Akershus konkluderer med at saken ikke er utredet godt nok, at barnets rett til medvirkning ikke er tilstrekkelig hensyntatt, og at barnevernet har unnlatt å opprette undersøkelsessak når de burde ha gjort det.

- Vi har mottatt en omfattende rapport med svært alvorlig kritikk mot vårt arbeid. Det tar vi svært alvorlig, og vi kommer til å jobbe med å forbedre oss på de punktene Fylkesmannen påpeker, sier barnevernsleder Børge Tomter i Bærum kommune til Dagbladet.

Han sier de allerede i fjor startet med å forbedre seg på to av områdene som nå får kritikk - nemlig barnas mulighet til medvirkning i saker, og andelen bekymringsmeldinger som henlegges.

Vakte oppsikt Jenta bodde i Bærum fram til mora og jenta flyttet til hyttekommunen i Valdres cirka i høstferien i fjor.  Da dødsfallet ble kjent, vakte saken oppsikt i hele Norge - ikke minst fordi jenta har slitt med mobbing og spiseforstyrrelser i mange år.

Rapporten som ble offentliggjort i dag, undersøker barnevernets rolle i saken.

I tillegg har fylkesmannen i Oslo og Akershus undersøkt hvilken helsehjelp jenta har fått i forkant av dødsfallet - og konkludert med at.
 det ble begått lovbrudd også ved behandling av jenta.

Det ble klart før påske - og saken ble oversendt til Statens Helsetilsyn for en vurdering.

I kjølvannet av dødsfallet ble det klart at jentas mor hadde slått mobbealarm både til skoler i Bærum og til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, men granskingen av skolene blir ikke klar før i midten av april,  opplyser Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

 

Hele Norges coronakart