FORVERRET: Gjengsituasjonen i Oslo er forverret siden 2016, skriver Oslo statsadvokatembeter i en ny tilsynsrapport. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORVERRET: Gjengsituasjonen i Oslo er forverret siden 2016, skriver Oslo statsadvokatembeter i en ny tilsynsrapport. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Tilsynsrapport: Gjengsituasjonen i Oslo forverret

Kriminalitetsbildet i Oslo øst og sørøst, inkludert gjengkriminalitet, er forverret siden 2016, skriver Oslo statsadvokatembeter i en ny tilsynsrapport.

Statsadvokat Per Egil Volledal sier til Klassekampen at det er flere grunner til at situasjonen har forverret seg.

- Det er både intensiteten, og at miljøene har klart å etablere seg. I tillegg har det vært ganske alvorlige episoder som man knytter opp mot slike miljø, sier han og bruker skyteepisoder som et eksempel.

Videre sier Volledal at rekruttering av ungdom også er noe av det som gjør dagens situasjon verre enn den var i 2016.

Statsadvokaten foretrekker å bruke ordene «kriminelle miljøer» i stedet for «gjeng» og «gjengkriminalitet», og sier til avisen at han mener disse ordene kan være avgrensende og bidra til at man ikke ser helheten.

Statsadvokaten førte sist tilsyn med seksjon for organisert kriminalitet i 2016. Allerede da ble «innkreving av beskyttelsespenger, ‘bøtelegging’ for utøvelse av kriminalitet av andre på territoriet, samt kidnapping og voldsutøvelse dersom ‘bøter’ ikke betales» omtalt.

(©NTB)