Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilsynsrapport: Jente (16) som knivdrepte hadde ikke fått forsvarlig behandling

Tilsynsrapport konkluderer med at barnevernet og helsevesenet brøt loven.

DØDE: Marie Skuland (17) døde etter at hun ble knivstukket inne på Sørlandssenteret i Kristiansand, hvor hun var sommervikar i en Coop Obs-butikk. Foto: Privat / NTB scanpix
DØDE: Marie Skuland (17) døde etter at hun ble knivstukket inne på Sørlandssenteret i Kristiansand, hvor hun var sommervikar i en Coop Obs-butikk. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristiansand kommune, Sørlandet sykehus og den private barnevernsaktøren Næromsorg Sør har begått flere lovbrudd, skriver NRK. Den nå 16 år gamle jenta har ikke fått hjelpen hun har krav på, konkluderer Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder i en tilsynsrapport.

I fjor sommer ble 17 år gamle Marie Skuland drept på Sørlandssentert av en 15 år gammel jente som er under barnevernets omsorg. En annen kvinne (23) ble også skadet i hendelsen.

Ikke gitt forsvarlige tjenester

Konklusjonen i rapporten er at barnevernstjenesten i Kristiansand kommune ikke har gitt jenta forsvarlige tjenester og ikke har latt 15-åringen medvirke på en forsvarlig måte. I rapporten står det også at Næromsorg Sør (NOS) ikke har gitt jenta forsvarlig omsorg og behandling og ikke har fulgt opp tvangsbruk slik rettighetsforskriften angir. Også Sørlandet sykehus får refs i rapporten. Der står det at sykehuset ikke har gjort en forsvarlig utredning av jentas helsetilstand og ikke har gitt henne en forsvarlig behandling. Sykehuset sa i januar at de innrømmet at de har begått lovbrudd i denne saken. Også Bufetat og selskapet Aleris får kritikk for arbeidet sitt.

- Vi greide ikke å hjelpe «Stina» (navnet 16-åringen har fått i rapporten red.anm) godt nok da hun var i behandling hos oss i Abup. Det beklager jeg, sier Oddvar Sæther, direktør ved Klinikk for psykisk helse i en pressemelding.

Uenig i omsorgskritikk

NOS skriver i en pressemelding at selskapet tar rapporten fra Fylkesmannen alvorlig og at det vil bruke tid på å gjennomgå den grundig for å finne områder for forbedring.

- Næromsorg er likevel overrasket over at Fylkesmannen mener jenta ikke har fått god nok omsorg hos oss, dette er vi uenige i. Vårt fokus har fra dag en vært å roe, utvikle og gi jenta et godt hjem, sier daglig leder Lena Braathen i Næromsorg, og opplyser at jenta blant annet knuste alt av inventar og vinduer i to hus og at de derfor så seg nødt til å bygge et hjem der hun ikke kunne knuse noe.

Den 15 år gamle jenta rømte fra institusjon før Marie Skurland ble drept. Politiet fikk melding om rømningen en time etter drapet. 15-åringen ble etter drapet overført til psykiatrisk avdeling ved ungdomsavdelingen ved Bjørgvin fengsel i Bergen. 15-åringen er siktet for drap og drapsforsøk.

Jenta var under omsorg av det private selskapet Næromsorg Sør (NOS), på oppdrag fra Bufetat og den lokale barnevernstjenesten da hun rømte.

Sendte klage

To måneder før 15-åringen drepte Marie Skuland, sendte hun en klage til Fylkesmannen der hun ba om at det blir undersøkt om det kan foreligge kritikkverdige forhold i saken hennes.

- Jeg har et sterkt ønske om å endre min atferd - uten at det er nødvendig med tvang. Jeg mener det er begått alvorlige lovbrudd og mener det er grunnlag for omsorgssvikt og grove feilvurderinger. Barnevernet lar meg i dag leve et liv jeg åpenbart ikke takler å leve, skrev hun 24. mai 2017.

Etter hendelsen på Sørlandssenteret tok Fylkesmannen tak og startet et tilsynsarbeid. Etter hendelsen på Sørlandssenteret, skriver hun følgende til Fylkesmannen:

- Min historie hadde vært annerledes dersom jeg hadde blitt møtt på en mer forståelsesfull, omsorgsfull og forutsigbar måte. Det har vært et strevsomt år. Endelig har jeg nådd en slags endestasjon, selv om utfallet ble katastrofalt og usedvanlig fortvilende, skriver 15-åringen.

Flyttet 17 ganger

I en 88 sider lang rapport går Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder gjennom alle sidene ved det tragiske drapet.

Etter flere år i fosterhjem etter en oppvekst med en voldelig far, rømte jenta i 2016. De neste elleve månedene flyttet jenta mellom 17 ulike barnevernstiltak, noe Fylkesmannen slår fast var uheldig for den sårbare jenta.

Fædrelandsvennen har i en reportasje om jenta dokumentert at hun var registrert i politiets logger 107 ganger. 89 av tilfellene er registrert det siste halvåret før knivstikkingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!