Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilsynssak etter pille-tabbe

Sprøytet knuste piller rett i blodet til pleietrengende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det kunne gått riktig ille da to hjelpepleiere tok feil av sonde og veneflon, og sprøytet knuste tabletter rett i blodet på en av beboerne på Glemmen Sykehjem i Østfold.

Fredrikstad Blad skriver at forvekslingen skjedde da de to pleierne hadde hørt at pasienten skulle få satt inn en PEG-sonde, en slange koblet til magesekken for å gi næring direkte. Slike sonder er vanlige når pasienten har problemer med å ta til seg næring.

Da de to gikk kveldsrunden, oppdaget de en slange og trodde dette var sonden. Dette var derimot et veneflon, som er en mindre slange og er satt i en blodåre.

Dødt vev 

De to pleierne brukte derfor det de trodde var sonden til å gi pasienten medisin. De to hjelpepleierne knuste tablettene og blandet i springvann og sprøytet det dermed rett i blodet.

En stund etter fikk pleierne en dårlig følelse, og gikk tilbake til pasienten. Området rundt veneflonet var da rødt og hovent, og lege ble kontaktet.

Vevet rundt såret er dødt etter feilen, men ellers kom pasienten fra det hele uten for store mén. Det var kommunen selv som rapporterte avviket, og pleierne er gitt advarsel og er fratatt retten til å dele ut medisiner. Helsetilsynet vil likevel starte tilsynssak, blant annet for å se på rutinene kommunen har i slike saker.

FEIL SLANGE: de to pleierne sprøytet medisin rett i blodet Illustrasjonsfoto: BJØRN OWE HOLMBORG
FEIL SLANGE: de to pleierne sprøytet medisin rett i blodet Illustrasjonsfoto: BJØRN OWE HOLMBORG Vis mer