Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tiltak begynner å virke

Krohn Devold sier det jobbes hardt for å rette opp feilene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) sier at tiltak for å rette opp den feilaktige regnskapsføringen i Forsvaret allerede har begynt å virke. Det er blant annet blitt færre inkassosaker og utestående fordringer. Under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag sa forsvarsministeren at det er utarbeidet en omfattende tiltaksliste for å rette opp de forhold som Riksrevisjonen har påpekt for regnskapet i 2003.

- Mange i Forsvaret jobber hardt for å rette opp dette. Forsvarsstaben legger fram månedlige rapporter som viser dokumenterbar effekt. Vi har fått redusert antallet inkassosaker, feiloppføringer og utestående fordringer, sa Krohn Devold i sin innledning.

Hun forsvarte innføringen av et nytt regnskapssystem mot slutten av 2003, som erstatning for 80 andre mindre systemer, men innrømmet å ha undervurdert problemene ved samtidig å holde på med den største omleggingen noensinne i offentlige sektor.

- Vi undervurderte utfordringene ved å gjøre disse tingene samtidig. Men det var ikke galt å innføre det nye regnskapssystemet, sa Krohn Devold. Hun la til at overskridelsene i 2004 ikke skyldtes overgangsproblemene med regnskapsføringen i 2003.

Forsvarsministeren avviste påstander om at et mye omtalt brev fra forsvarsstaben til departementet i november 2003 inneholdt advarsler om at omleggingen gikk for fort. Hun sa at brevet tok for seg takten i nedbemanningen med tanke på at 5.000 årsverk skulle være fjernet innen utgangen av 2005.

- Verken forsvarsstaben eller departementet mente at brevet har hatt følger for 2004-budsjettet. Det advarte ikke mot nedbemanningen, slik det hevdes i mange feilaktige presseoppslag, sa Krohn Devold.

Hun forklarte at brevet tok opp behovet for en korrigeringsmekanisme for å kunne beregne hvordan nedbemanningen skulle nå målet ved utgangen av 2005, blant annet spørsmålet om hvorvidt vervede skulle telles innenfor eller utenfor.

- Brevet handlet ikke om budsjettet for 2004 eller bemanningsmålene for 2004, sa forsvarsministeren.

Stabssjef Svein Ivar Hansen, som undertegnet brevet, utdypet dette ved å si at han drøftet hvilke forutsetninger som måtte være på plass for å nå det endelige målet for nedbemanningen. (©NTB)

FORSVARER SEG:- Det jobbes hardt for å rette opp feilene, sa forsvarsminister Kristin Krohn Devold under høringen i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!