Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltak som virker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Odd Einar Dørum hevder i Dagbladet at regjeringen har satt i verk store endringer i norsk narkotikapolitikk. Nå handler det om økt menneskeverd, om å «...gi rusmisbrukerne et verdigere liv, hindre nyrekruttering og stoppe de kriminelle bakmennene». Ingen kan være uenig i det positive i en slik målsetting. Problemet er bare at politiske målsettinger ikke er det samme som gjeldende praksis. Når den nyetablerte Oslo Brukerforening etterlyser sprøyterom slik at rusbrukerne slipper å innta stoffet på gata, peker vi på det urimelige i at Oslo ennå ikke har fått et slikt rom. Enda Stortinget har fattet vedtak om en forsøksordning.

Nå lover Dørum å følge opp Stortingets vedtak. Utmerket, men vi tillater oss å etterlyse denne typen lavterskeltilbud helt til de dukker opp som konkrete tilbud. På samme måte tillater vi oss å problematisere kriminaliseringen av all narkotikabruk, selv om Dørum har instruert politiet om å la de mest slitne narkomane få være i fred. Loven må være lik for alle og det bør ikke være opp til den enkelte polititjenestemann å vurdere om en narkoman er «sliten nok». Dette åpner for en type vilkårlighet overfor narkomane vi så nedfelt som den beryktede streken på Plata i Oslo.

Dørum vil gjerne snakke om forebygging som en viktig del av en human narkotikapolitikk. Vår innfallsvinkel har mer gått i retning av å peke på at kriminaliseringen skyver problemet inn i fengslene. Vi mener vi må erkjenne at narkotikabruk er og fortsatt vil være en type avvik vi som samfunn må lære oss å tåle. Utfordringen er å begrense bruken samtidig som vi gjør det mulig for brukerne å overleve på anstendig vis, selv om det medfører fortsatt misbruk. Da kan det hende vi må ta i bruk tiltak mange ikke liker, som sprøyterom, lavere straffer og legalisering av bruk, fordi det virker.

Motstanden mot tilbud som sprøytebuss og metadonbehandling har avtatt som følge av den åpenbare effekten av tiltakene. Erfaringer fra byer i Australia og Europa viser at sprøyterom med utvidet hjelpetilbud er et naturlig videre skritt.