Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget vil blokkere nettgambling

- Tiltakene er ekstremt enkle å komme seg rundt

De nye lovene vil ha minimal effekt, mener IKT-ekspert.

POPULÆRT: Nettspill er utbredt - også i Norge, selv om det er forbudt. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB Scanpix
POPULÆRT: Nettspill er utbredt - også i Norge, selv om det er forbudt. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går fattet Stortingets familie- og kulturkomité et omfattende vedtak med hovedmålsetningen å hindre nordmenn i å drive med nettgambling tilbudt av utenlandske aktører. Et sentralt virkemiddel er å blokkere tilgangen til nettstedene, skriver VG.

«Vi vil begrense disse selskapenes aggressive framferd.» Anette Trettebergstuen, Ap-representant

Forslaget skal opp til avstemning i Stortinget 7. mai. Men utfallet er allerede gitt, ifølge komiteens 1. nestleder Anette Trettebergstuen (Ap), som sammen med KrFs Geir Jørgen Bekkevold er initiativtaker til tiltakene.

- Det vil bli vedtatt. Vi har fått gjennomslag for virkemidler som andre land bruker, og som virker, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

- Minimal effekt

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, har lite tro på at å blokkere gamblingnettsteder vil ha den tilsiktede virkningen.

- Det vil ha minimal effekt, for tiltakene er ekstremt enkle å komme seg rundt; å blokkere DNS eller IP-adresser er å anse som fartshumper, sier han til Dagbladet.

Trettebergstuen er klar over at det finnes måter å omgå de foreslåtte blokkeringene på.

- Vi skal være realistiske og innse at vi aldri helt vil få bukt med dette - noe annet ville vært naivt. Men de nye tiltakene vil gjøre det vanskeligere, sier hun.

Vekslende flertall

Forslaget er på åtte punkter. Seks av disse ble vedtatt av Ap, KrF, SV og Sp, mens regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre fikk flertall med SV på to punkter, som bl.a. gjelder hvorvidt blokkeringen skal skje på DNS (som kobler nettadresser med riktig nettsted)- eller IP (nettstedets «egentlige» adresse)-nivå.

INITIATIVTAKER: Anette Trettebergstuen (Ap) er, sammen med KrFs Geir Jørgen Bekkevold, initiativtaker til tiltakene mot nettgambling. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
INITIATIVTAKER: Anette Trettebergstuen (Ap) er, sammen med KrFs Geir Jørgen Bekkevold, initiativtaker til tiltakene mot nettgambling. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

I Norge har Norsk Tipping enerett på å drive pengespill, og overskuddet går til formål som idrett, kultur og humanitært arbeid. Utfordringen fra de utenlandske selskapene, som markedsfører seg i stor stil på kommersielle TV-kanaler og nettet, er imidlertid stor.

- Dette er ikke lov i Norge. Likevel blir norske forbrukere daglig utsatt for dette gjennom TV- og nettreklame. Vi vil begrense disse selskapenes aggressive framferd, sier Trettebergstuen.

Ifølge Lotteri- og stiftelsestilsynet havner 122 000 nordmenn i kategoriene risiko- eller problemspillere. I tillegg kommer spillernes familier.

- Dette koster og er et stort sosialt problem, sier Ap-representanten.

Ikke vanntett

Å blokkere nettsteder er imidlertid langt fra vanntett. I årevis har norske nettbrukere kommet seg rundt så vel DNS- som IP-blokkering for å få tilgang på sider som av ulike årsaker er stengt av nettleverandørene, som fildelingssider med opphavsrettsbeskyttet materiale. Det vrimler av oppskrifter for hvordan det gjøres.

MOTSTANDER: IKT-ekspert Torgeir Waterhouse har liten tro på stortingsflertallets nye tiltak mot nettgambling. Foto: IKT Norge
MOTSTANDER: IKT-ekspert Torgeir Waterhouse har liten tro på stortingsflertallets nye tiltak mot nettgambling. Foto: IKT Norge Vis mer

Torgeir Waterhouse synes politikernes tiltak virker bakstreverske og gammeldagse, i tillegg til å være ineffektive.

- Tanken synes å være at de med enkle tiltak kan få bukt med problemer fra tida før internett fantes, sier han.

IKT-eksperten stiller seg også tvilende til at de spillavhengige vil dra særlig nytte av tiltaket.

- Man kan jo tenke seg at at de som er mest iherdige på nettgambling, nettopp er de som vil lære seg hvordan de omgår DNS- eller IP-blokkeringer, sier han.

«Hvorfor innføre lover det ikke er mulig å håndheve?» Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge

Bekymret

Waterhouse mener saken også har en politisk-filosofisk dimensjon.

- Jeg lurer på om politikerne har tenkt vurdert hva dette gjør med respekten til lovverket, når det er så enkelt å omgå forbudet. Å beskytte folk mot nettgambling er en høyst legitim problemstilling, men hvorfor innføre lover det ikke er mulig å håndheve?

Ifølge Waterhouse fins det to virkemidler som faktisk vil fungere dersom man ønsker å blokkere norske nettbrukere fra utenlandsk gambling.

- Myndighetene kan inngå avtale med selskapene om at de ikke retter seg mot norske spillere. Eller man kan gjøre som i Russland og Kina, der de analyserer nettrafikken din og stopper uønsket trafikk, sier han.

Ønsker lisensordning

Waterhouse mener en mer realistisk løsning ville være å innføre en lisensordning - lik den Danmark innførte i 2012, og som svenskene er i ferd med å innarbeide.

- Da er alle spillselskapene lovlige, mot at de gir en del av midlene til formål som idrett og kultur, sier han.

IKT-eksperten mener også at politikerne utviser dobbeltmoral når de vil blokkere spillselskapene, men samtidig tillater reklame for de samme nettstedene på kommersielle TV-kanaler.

- Veldig mye av reklamen fins på London-baserte kanaler som norske myndigheter trekker fram når de skryter av mediemangfoldet, sier han.

MOT FORBUD: Høyres Tage Pettersen ønsker lisensordning framfor forbud for nettgamblinselskapene.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
MOT FORBUD: Høyres Tage Pettersen ønsker lisensordning framfor forbud for nettgamblinselskapene. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Nederlag

Vedtaket i familie- og kulturkomiteen er et nederlag for regjeringspartiene, som er imot en IP-blokkering. Men med hjelp av SV fikk de gjennomslag for to punkter, hvorav det ene ber om utredning av DNS-blokkering istedenfor IP-blokkering.

- I en ideell verden ville vi ikke hatt noen blokkering. Vi går for utredning av DNS-blokkering fordi en slik blokkering er mindre krevende og kostbar å håndheve enn IP-blokkering. I tillegg ivaretar vi personvernet bedre, siden vi legger igjen flere spor på IP-nivå, sier Høyres Tage Pettersen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!