- Tiltakene må oppheves umiddelbart

Regjeringen har varslet en avgjørelse om dagens tiltaksnivå i starten av neste uke. Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen mener regjeringen må lette på tiltakene umiddelbart, og at de begår lovbrudd ved å vente.

HARDT UT: Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen mener regjeringen bryter smittevernloven ved å være føre var. Her er helsedirektør Bjørn Guldvog, helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og direktør i FHI Camilla Stoltenberg avbildet under en pressekonferanse i november. Foto: Heiko Junge / NTB
HARDT UT: Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen mener regjeringen bryter smittevernloven ved å være føre var. Her er helsedirektør Bjørn Guldvog, helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og direktør i FHI Camilla Stoltenberg avbildet under en pressekonferanse i november. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vaksineekspert Gunnveig Grødeland sa onsdag til Dagbladet at hun mener tiltakene er uforholdsmessige, og at coronaviruset nå ikke utgjør noen større trussel enn vanlig influensa og luftveisvirus.

Også fagdirektør Frode Forland i FHI mener situasjonen nå er en helt annen, og åpner for å lette gradvis på flere tiltak.

- Nå ser vi kanskje at tiltakene gir større belastning enn sykdommen i seg selv. Derfor skriver vi og vurderer dette fortløpende til regjeringen for å justere ting, sa Forland til VG tirsdag.

I FHIs risikorapport som kom onsdag, skriver instituttet at de mener de fleste tiltakene nå kan trappes gradvis ned over kort tid, uten at det i et lengre perspektiv gir betydelig økt sykdomsbyrde.

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen er klokkeklar på at regjeringen nå må åpne opp.

- Vi er langt forbi det tidspunktet hvor det er lovlig å ha en så stor buffer av føre var, for det er det vi har nå. Vi har for sikkerhets skyld strenge tiltak. Når selv FHI nå sier at kostnaden er større enn nytten, da må tiltakene oppheves umiddelbart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.