Angrepet på Kongressen:

Tiltaket sjokkerer: - En lekegrind!

Mens Washington D.C. er nærmest beleiret av 20 000 soldater, er dette plastgjerdet alt som beskytter delstatsforsamlingen i Pennsylvania.

SPENT STEMNING: Innbyggere i Harrisburg i Pennsylvania sier stemningen er anspent i påvente av opptøyer som er ventet de neste dagene. Video: Kvaale/Nordahl Finsveen Vis mer
Publisert

HARRISBURG, PENNSYLVANIA (Dagbladet): I kjølvannet av angrepet på Kongressen i USAs hovedstad Washington D.C. i forrige uke, sendte FBI ut en foruroligende advarsel til landets 50 delstater.

I notatet ber FBI, USAs føderale etterforskningsbyrå, politimyndighetene i alle landets delstatshovedsteder om å være på vakt og forberede seg på nye potensielt voldelige demonstrasjoner og opptøyer søndag.

I Pennsylvanias delstatshovedstad Harrisburg, har de også tatt forholdsregler, men de er på langt nær like omfattende som i USAs hovedstad bare to og en halv time unna.

Det bekymrer innbyggerne i delstatshovedstaden, som frykter at de kommende dagene kan bli krevende for byen, delstaten og hele landet.

KONGRESSEN: En video som florerer på nett viser en kvinne med rosa lue stikke hodet gjennom det knuste vinduet i Kongressen. Her forteller hun det som angivelig er veien inntrengerne burde gå. Kvinnen blir omtalt som «The Bullhorn Lady». Video: @jleequinn (Twitter). Vis mer

- Dette er et mål

Lørdag formiddag var det omtrent folketomt i Harrisburg. Nær sagt de eneste personene rundt delstatsforsamlingen i sentrum av byen, var pressefolk fra hele delstaten og landet.

De få innbyggerne som var ute og gikk i gatene, fortalte at byen er snudd helt på hodet. Før var dette en by som yret av liv, men nå holder man seg inne - dels som følge av coronapandemien, dels som følge av frykten for nye opptøyer.

AKTIVISTER: Avalon Azelea (t.v.) og Jelani Splawn satt rolige utenfor delstatsforsamlingen i Harrisburg lørdag formiddag, men frykter scenene kan bli langt mer voldsomme søndag. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
AKTIVISTER: Avalon Azelea (t.v.) og Jelani Splawn satt rolige utenfor delstatsforsamlingen i Harrisburg lørdag formiddag, men frykter scenene kan bli langt mer voldsomme søndag. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

Blant dem er Avalon Azelea og Jelani Splawn, som hevder overfor Dagbladet at lokale Trump-tilhengere i området har delt ut flygeblader hvor det er blitt oppfordret til å storme den lokale delstatsforsamlingene.

- Er dere bekymret for voldelige opptøyer de neste dagene?

- Å ja, helt klart. Dette er bekymringsfullt, fordi det er helt klart en mulighet - særlig etter det vi var vitne til i Washington D.C. Jeg har ingen tvil om at visse grupper i det minste vil prøve på noe, sier Azelea til Dagbladet.

Kameraten Splawn legger til:

- Siden i fjor har det vært mye aktivitet i Harrisburg. Det er et mål, fordi det er hovedstaden i Pennsylvania. Dette er hvor delstatens lovforsamling er. Under valget var det hundrevis av Trump-tilhengere her, for å drive valgkamp og demonstrere.

Pennsylvania har også et betydelig antall væpnede militser.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

Plastgjerder skal beskytte

Aller mest er de bekymret for det de få synlige sikkerhetsgrepene som er tatt før søndag. Et enkelt oransje plastgjerde er satt opp rundt delstatsforsamlingen. Noen steder er det satt opp noen sperringer i treverk foran plastgjerdene.

I tillegg vil politiet sperre av noen gater rundt delstatsforsamlingen, opplyste de lørdag kveld.

Det er det.

PLASTGJERDER: Oransje plastgjerder som rekker en voksen mann til hofta, er det eneste synlige tiltaket utenfor Pennsylvanias delstatsforsamling. Samtidig advarer FBI om mulige voldelige og væpnede demonstrasjoner. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
PLASTGJERDER: Oransje plastgjerder som rekker en voksen mann til hofta, er det eneste synlige tiltaket utenfor Pennsylvanias delstatsforsamling. Samtidig advarer FBI om mulige voldelige og væpnede demonstrasjoner. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

- Når du ser sperringene her og sammenlikner dem med sikkerhetsgrepene i Washington D.C., tror du det er nok for å stoppe eventuelle demonstranter?

- Nei, overhodet ikke! Vi har også sett bilder fra noen av de andre delstatshovedstedene, og de har svære sperringer, gjerder og soldater fra Nasjonalgarden. Dette er som en lekegrind til et lite barn! Hvis demonstrantene vil inn, kommer ikke dette til å stoppe dem, svarer Azelea.

Hun beskriver stemningen i byen som «spent», og mener det er «stille før stormen».

- Ingen jobber her nå for tiden, alle jobber hjemmefra, sier hun, og peker på delstatsforsamlingen.

- Så de er definitivt bekymret, legger hun til.

AVSLØRES: OL-vinner Klete Keller skal angivelig være blant de som stormet Kongressen. Video: Rødt Kort. Vis mer

Refser sine egne

En annen som er bekymret, er Louis Riley III, en tidligere militærveteran fra den amerikanske hæren. Han mener likevel at faren for voldelige opptøyer søndag og under Bidens innsettelse, er overdrevet.

- Frykten min er ikke at det blir voldelig her søndag eller onsdag. Jeg tror at folk innser at det ikke vil være et smart tidspunkt å gjøre noe på. Min frykt er at om måneder eller kanskje neste år - når alt dette er over - at noe vil skje som er planlagt, sier han.

FORNÆRMET: Militærveteranen Louis Riley III ble fornærmet da han fant ut at tidligere veteraner deltok i angrepet på Kongressen i forrige uke. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
FORNÆRMET: Militærveteranen Louis Riley III ble fornærmet da han fant ut at tidligere veteraner deltok i angrepet på Kongressen i forrige uke. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

Han ble forferdet, som mange andre amerikanere, da Kongressen i Washington D.C. ble stormet i forrige uke. Han retter særlig kritikk mot én spesiell gruppe i mobben som angrep kanskje verdens mest ikoniske lovgivende forsamling.

- Det var virkelig en fornærmelse at andre veteraner våget å delta i angrepet på Kongressen, sier Riley til Dagbladet.

Én av Trump-tilhengerne som ble skutt og seinere døde av skadene, Ashli Babbitt, var militærveteran. Andre veteraner er også blitt identifisert gjennom bilder i ettertid.

- Det er en tragedie for sånne som meg, som tar på seg uniformen for å beskytte landet fra andre, for så å være vitne til at andre som bar den samme uniformen som meg, angrep Kongressen. Det er et slag i ansiktet, sier Riley.

NB: STERKE INNTRYKK: En video som sirkulerer i sosiale medier skal vise en kvinne bli skutt inne i Kongressen, under demonstrasjonene 6. januar. Politiet har bekreftet at kvinnen er død, ifølge Washington Post. Vis mer

Strid om valgresultatet

Pennsylvania var en av de viktigste politiske slagmarkene under presidentvalget i høst. Delstaten, som historisk sett har vært demokratisk, ble vunnet av Donald Trump i 2016, men i 2020 svingte den tidligere industristaten tilbake til Demokratene og Joe Biden.

Men valget var jevnt. Til sammen ble det avlagt rundt 6,8 millioner stemmer i delstaten, og til slutt vant Joe Biden med litt over 60 000 stemmer.

Resultatet ble påklaget og tatt til retten av Trump-valgkampen, men de fikk ikke medhold av domstolene.

Onsdag 6. januar, dagen da Kongressen ble stormet, ble resultatet fra delstaten gjenstand for en formell protest under seansen hvor de folkevalgte skulle bekrefte valgresultatet. Bak den protesten var senatoren Josh Hawley.

Det fikk Jessica Marquez Gates til å gremmes. Også hun og sønnen Imiamo Kenneth Villegams er bekymret for hva som vil skje i Harrisburg de neste dagene.

- Jeg regner med at det blir bråk her. Det var bråk her under Black Lives Matter-demonstrasjonene også. Det har vært så mye bråk. Så jeg kommer ikke til å være her under innsettelsen eller søndag, sier hun til Dagbladet.

- De fire siste åra med Trump har fått folk til å tørre å gjøre hva de vil fordi presidenten gjør det. Dette er så ille som det noensinne har vært, sier sønnen.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer